Венецуела
Венецуела / БГНЕС
Европейският съюз отказва да признае избраното в неделя учредително събрание във Венецуела и настоява то да не поема ефективно функциите си, заяви върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини.

Напрежение и протести срещу изборите във Венецуела, има убити
 
"Изборите за учредително събрание трайно влошиха кризата във Венецуела", гласи декларация на Могерини, цитирана от Франс прес.

САЩ наложиха санкции на президента на Венецуела
 
"Европейският съюз и неговите страни членки следователно не могат да признаят учредителното събрание", се казва в декларацията.

Мадуро се присмя на американските санкции срещу него
 
Междувременно обаче учредителното събрание ще се събере на първо заседание утре в сградата на парламента, заяви избраната за депутат в учредителното събрание и бивша външна министърка Делси Родригес, цитирана от Франс прес.
 
"Ще влезем утре с портретите на освободителя Симон Боливар и на команданте (Уго) Чавес в двореца на законодателната власт, от който тези портрети никога повече няма да излязат", каза Родригес.

Протестите във Венецуела продължиха и след нападението срещу парламента (ВИДЕО)
 
Опозицията, която има мнозинство в сегашния редовен парламент, избран през 2015 г., възнамерява въпреки всичко да продължи да заседава в парламента, отбелязва АФП.
БТА