/ iStock/Getty Images
Външните министри на страните от Европейския съюз на среща днес решиха да наложат санкции на руската частна военна компания "Вагнер", предаде ДПА, като се позова на европейски дипломат.

Санкциите засягат осем физически лица, самата "Вагнер" и три свързани с нея организации. Ограничителните мерки включват забрана за пътуване в ЕС и замразяване на авоари в рамките на блока.

Световни лидери изразиха тревоги за състоянието на демокрацията


Мерките включват също забрана на физически лица и организации от ЕС да имат бизнес отношения със санкционираните. Санкциите влизат в сила от днес, незабавно след публикуването им в официалния вестник на Европейския съюз.

Миналия петък високопоставен представител на ЕС каза пред ДПА, че причината за въвеждането на санкциите е дейността на "Вагнер" в Сирия, Либия и Украйна, както и от твърденията за сериозни нарушения на човешките права.

Русия изпраща нови оръжия по западните си граници, в Арктика и Крим

Наскоро в ЕС възникнаха тревоги за възможно разполагане на наемници на "Вагнер" в Мали. Страните членки на блока заплашиха да прекратят подкрепата си за изпадналата в криза държава, ако властите й сключат договор с "Вагнер".

ЕС участва в мисии за обучение на военни в Мали в подкрепа на въоръжените сили на страната в борбата им с терористични групировки. Нестабилната западноафриканска държава от години се опитва да се справи с ислямисткия тероризъм.
БТА