/ Thinkstockphotos

Европейският съюз се надява, че преговорите за Брекзит с Великобритания ще започнат в седмицата, започваща на 19 юни, заяви европейският комисар Мишел Барние, цитиран от световните агенции. Барние е главният преговарящ на Брюксел в преговорите.

Тереза Мей обеща да ограничи имиграцията във Великобритания на хора от ЕС

"Надявам се, че ще можем да организираме първия кръг на преговорите възможно най-скоро след парламентарните избори във Великобритания на 8 юни. Надявам се това да стане в седмицата, започваща на 19 юни", каза Барние.

Великобритания блокира напредъка по създаването на военен команден център на ЕС

Той допълни, че иска да информира европейските лидери за хода на преговорите на тяхната среща на върха, насрочена за 22-23 юни. Барние заяви, че за уреждането на сметките с Великобритания е нужно да се изгради климат на взаимно доверие. Той изрази надежда, че бъдещото търговско споразумение с Великобритания ще може да се обсъжда в края на тази година. Барние дори не иска да помисля, че преговорите за Брекзит може да се провалят, предаде Ройтерс.

Юнкер: Брекзитът е трагедия

По-рано днес ЕК бе официално упълномощена от Съвета на ЕС да води преговорите от името на всички държави от Общността с Лондон за отделянето на Великобритания.

БТА