/ iStock/Getty Images
ЕС е готов да продължи укрепването на трансатлантическото сътрудничество, написа днес в Туитър европейският върховен представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Народът на САЩ каза своята дума. Очакваме резултата от изборите, добави той. Борел изрази очакване връзките между САЩ и ЕС да продължат развитието си на основата на общите ценности и история.

Тръмп или Байдън - кой ще е новият президент на САЩ (ВИДЕО)

Говорител на Европейската комисия заяви на пресконференция, че ЕС очаква официалните резултати от изборите в САЩ, преди да даде оценка. Нека да се доверим на американските власти, чийто опит в демократичния процес е по-дълъг, отколкото в някои европейски държави, призова той.

Говорителят изрази очакване резултатът да бъде съобщен своевременно. По неговите думи туитът на словенския премиер Янез Янша, в който се отправят поздравления към президента Доналд Тръмп за неговото "преизбиране", не се вписва в европейския подход да се изчакват окончателните резултати. Всеки носи отговорност за своите коментари, добави говорителят. Очакваме официалните резултати от САЩ и това трябва да правят всички, допълни той.
БТА