Ердоган обмисля смъртно наказание за заговорниците
Ердоган обмисля смъртно наказание за заговорниците / БГНЕС

Турският президент Реджеп Ердоган отказа да изключи смъртно наказание за хилядите хора, арестувани след неуспешен военен преврат в петък. Това той заяви в интервю за Си Eн Eн.

Животът в Турция се нормализира бавно, масовите арести продължават

"Разбира се, ще има решение на парламента какво конституционно действие да се предприеме, така че лидерите ще трябва да се съберат, да дискутират, а аз като президент ще одобря всяко решение, което вземе парламентът", поясни турският президент.

Турция много скоро ще поиска официално от САЩ екстрадирането на духовника Фетхуллах Гюлен, заяви още Ердоган.

Това е първото му интервю след преврата от нощта на 16 юли.

В същото време турски медии съобщават, че бившият главнокомандващ турските ВВС ген. Акън Йозтюрк не се признава за организатор на преврата в страната.

"Не съм аз този, който е планирал или е ръководил опита за преврат, предприет на 15 юли и аз не знам кой е направил това", твърди Йозтюрк, цитиран от агенция Ройтерс, на която пък се позовава телевизия Ен Ти Ви.

Ердоган обмисля смъртно наказание за заговорниците
netinfo

Президентът на Турция Реджеп Ердоган се възползва от провалилия се опит за преврат в страната и се обяви в неделя отново за връщане на смъртното наказание. То бе премахнато от конституцията на страната окончателно през 2004 г. в рамките на преговорите за присъединяване на Турция към Европейския съюз.

През май 2014 г. по повод на убийства при сексуални престъпления срещу деца, премиерът, тогава, Ердоган обяви, че заслужават смъртно наказание. Тогава обаче той заявяваше, че не е възможно отново да се върне смъртната присъда. Година и половина преди този скандал той бе подел този дебат по повод съдбата на политическия си враг - кюрдския бунтовнически водач Абдулах Йоджалан.

Сега в Турция убийствата с утежняващи вината обстоятелства се наказват с доживотен затвор без право на замяна.

Източник: БГНЕС