Турският президент Реджеп Тайип Ердоган
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган / БГНЕС
Ердоган привижда война между кръста и полумесеца
97737
Ердоган привижда война между кръста и полумесеца
  • Ердоган привижда война между кръста и полумесеца
Заради Австрия сме по-близо до война между кръста и полумесеца, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Той остро разкритикува решението на Австрия да затвори джамии и да изгони финансирани от Турция имами, определяйки решението като антиислямско.

Изявлението на Ердоган идва след след решението на австрийското правителство да затвори 7 джамии и да изгони 40 имами, финансирани от Турция като част от мерките на страната за борба срещу политическия ислям.

Австрия обяви война на „политическия ислям“, закрива джамии и експулсира имами

Турският президент обеща отговор на мерките на Виена с действия, които описа като "нов кръстоносен поход":

„Опасявам се, че стъпките, предприети от австрийския канцлер, ще докарат света по-близо до война между кръста и полумесеца. Те съобщиха, че ще изритат нашите религиозни хора от Австрия. Мислите ли, че няма да реагираме, ако направят такова нещо?“

джамия
ThinkStock/Getty Images

Джихадистка група разбита в Австрия

Турският премиер Бинали Йълдъръм и турското Външно министерство също осъдиха действията на Виена. В Австрия живеят около 360 000 граждани от турски произход, от които 117 000 са с турски паспорти.

Австрия налага 150 евро глоба за носене на бурка Себастиан Курц: Забулването на малки деца няма място в Австрия

На 24 юни в Турция ще се проведат извънредни президентски и парламентарни избори. Австрия, както и Германия, и Холандия забраниха на тяхна територия да се провежда предизборна агитация от турски партии.