Надежда за мирно разрешавана на конфликта Русия-Украйна изрази известният режисьор Емир Кустурица. Той смята, че решението на Москва да признае независимостта на ДНР и ЛНР ще помогне за установяване на мир в този регион.

Донецк и Луганск ратифицираха договора за приятелство с Русия

"Без намесата на Русия, обстановката в Донбас може да има опасни последици", разказа режисьорът в интервю пред руското издание "Известия". То е дадено часове след като сърбинът прие да стане главен режисьор на Централния академичен театър на руската армия.

"С Донбас може да се случи същото, което американците направиха в Хърватия - геноцидът, унищожаването на хора. Те изгониха хиляди сърби от Хърватия. Ако не бяхте направили това, което стана вчера (признаването на ДНР и ЛРН бел.ред) в двете нови републики щеше да се случи това, което стана с Югославия", заяви режисьорът.

Байдън: Това е началото на руска инвазия в Украйна, САЩ с нови санкции

Кустурица обвинява САЩ във финансирането на политически преврати, един от които, според режисьора, се е случил и в Украйна. Той е на мнение, че американците имат нужда да използват военната си промишленост, тъй като тя има огромно влияние върху икономиката и политиката на САЩ. Това по думите му принуждава Вашингтон да влиза от една война в друга.

"Те ни бомбардираха. Без война няма индустрия, няма напредък. За Америка войната е като водата за човек, който изпитва жажда. Без война те не могат да съществуват", подчерта режисьорът.

НАТО не изключва възможността за пълномащабна война заради действията на Русия

Кустурица е роден през 1954 г. в Югославия. Като актьор, сценарист и режисьор той участва в създаването на повече от 30 филма. Неговата работа е получила призвание и награди от най-големите филмови фестивали в Европа. Той не крие симпатиите си към Руската федерация, като дори преди време си постави от ваксината Спутник.