/ iStock/Getty Images
Европейските държави се разминават в плановете си за трета подсилваща доза ваксина срещу COVID19, съобщава Ройтерс. Някои продължават да поставят бустерни дози на своите граждани, преди регулаторът да е обявил дали те са безопасни и ефективни.

Европейската агенция по лекарствата (EMA) трябва да излезе по-късно днес с позиция относно бустерите, но Италия, Франция, Германия и Ирландия са сред онези държави, които вече са започнали да прилагат трети дози ваксина.

Тласъкът към тяхното използване ще раздвижи допълнително продължаващия дебат дали богатите страни трябва да дадат допълнителни дози, докато по-бедните държави все още се борят за достъп до доставки.

България се готви да въведе трета доза ваксина срещу COVID-19

Световната здравна организация призова държавите да забавят бустерите, докато не бъдат ваксинирани повече хора по света.

Един от проблемите е несъответствието в процентите на ваксинации, като Източна Европа изостава от съседите си.

Центърът за инфекциозни болести на ЕС предупреди миналата седмица, че обхватът на ваксините в региона е все още твърде нисък и че през следващите шест седмици има риск от значително нарастване на случаите, хоспитализациите и смъртните случаи.

Само 61% от общото население на ЕС е напълно ваксинирано, а само в три държави - Малта, Португалия, Исландия, са ваксинирани над 75% от населението, се казва в съобщението.

Това се сравнява с ваксинирани по-малко от една четвърт от населението в България.

Здравните власти: Не бива да се прибързва с решението за бустерна доза срещу COVID-19

Ако ЕМА даде своята подкрепа за бустерна доза на Pfizer, 27-членният блок ще се присъедини към САЩ, Великобритания и Израел, които имат зелена светлина в тази посока.

Много експерти по ваксините са на мнение, че досегашните данни предполагат необходимост от бустери само при възрастни хора и такива с нарушена имунна система.

Решение на ЕМА се очаква днес, въпреки че е малко вероятно регулаторът да предостави подробни указания за това кой трябва да получи трета, подсилваща доза. 
БГНЕС