/ iStock/Getty Images
Екстремно време и днес в Румъния. Южната част на страната се топи при температури от 43-46 градуса по Целзий, докато окръзите на север и на запад са пометени от бури.

В Ботошани двама братя загинаха, след като мълния ги удари в полето, заради буря дърво падна върху автомобил на пътя Трансаплина в Южните Карпати и уби 64-годишна жена, съобщава Диджи24.

Столицата Букурещ и осем окръга на Румъния втори ден са под червен код за опасни горещини. В обедните часове в Гюргево и Олтеница бяха измерени температури от 46 градуса, 44 градуса в Турну Мъгуреле и Александрия, 43 градуса във Филарет и Кълъраш. 

Най-високата степен на предупреждение, но за гръмотевични бури е в сила в Сибиу, Харгица и още 24 населени места. Очаква се поривите на вятъра там да надхвърлят 100 км/ч. 

Времето на Балканите полудя: Невиждани горещини, унищожителни пожари и едри градушки

В Орадя ураганен вятър натроши плочките в един от градските паркове. Въпреки че природната стихия е продължила само няколко минути, тя е причинила значителни разрушения в целия град, предава Диджи24. Паднали дървета и стълбове оставиха цели квартали без ток, а покривите на няколко къщи и блокове бяха изхвърлени на улицата. 

Междувременно от Националния институт по хидрология и управление на водите на Румъния издадоха оранжев и жълт код за опасност от наводнения. Предупрежденията са в сила за реки от 34 окръга на страната. 

Синоптиците прогнозират рязко захлаждане в четвъртък, когато се очаква температурите да паднат с 20 градуса заради преминаващ студен фронт.
Мартина Ганчева/БТА