Най-малко 41 души са убитите в поредицата бомбени атентати, извършени дни в три сирийски града, сочат данни на държавните медии, цитирани от Франс прес.
Експлозиите са отекнали в два проправителствени града - Тартус на западното крайбрежие и Хомс в Централна Сирия, както и в североизточния град Хасака, който до голяма степен се контролира от кюрдските сили.

Според Сирийския център за наблюдение на правата на човека атентатите са били извършени едновременно срещу контролно-пропускателни пунктове на сирийската армия или на кюрдската полиция.

ИД загуби територията, която контролираше по сирийско-турската граница

Нападенията са извършени ден след като групировката "Ислямска държава" изгуби последните си позиции край турската граница, а сирийската армия и съюзниците й успяха наново да обсадят бунтовническите квартали в Алепо.

На моста Арзуна, на влизане в Тартус, е бил извършен самоубийствен атентат с кола бомба, а след това камикадзе е взривило пояса си с експлозиви сред дошлите да помогнат на пострадалите при първото нападение. 30 души са убити, а 45 са ранени.
Този начин на действие е характерен за джихадистите на Ал Каида и "Ислямска държава", отбелязва АФП.

Едно объркано дете и трагичната безпомощност на свободния свят

Експлозии разтърсиха райони на Сирия под правителствен контрол взеха жертви
netinfo

В Хомс на входа на населения предимно с алауити квартал Захра кола бомба уби двама души и рани седем.

В североизточния град Хасака са убити осем души при експлозия срещу кюрдски контролно-пропускателен пункт. За това нападение отговорност пое "Ислямска държава", предаде Ройтерс.

Експлозия е отекнала и на път западно от столицата Дамаск. Според държавната агенция САНА един човек е убит, а трима са ранени. Според Сирийския център за наблюдение правата на човека са убити трима души.

Източник:БТА