Едно объркано и зашеметено дете, което потрива окървавеното си лице. Това е петгодишният Омран от Алепо.

Ранено малко момче, цялото в прах седи в една линейка в Алепо. Детето изглежда объркано и зашеметено, трие праха от окървавеното си личице. Това видео се разпространи като пожар в социалните мрежи. А то всъщност е само кадър от онази ужасна война и символ за бруталността на петгодишното кръвопролитие.

Видео на спасено от развалините в Алепо сирийче трогна света (ВИДЕО)

Близкоизточният кореспондент на британския "The Telegraph" Ралф Санчес пише, че петгодишният Омран е едно от многото деца, ранени в сраженията. По време на това въздушно нападение в квартала са ранени общо четири деца и трима възрастни. "Войната се води с оръжия, но и с информации и снимки. И от тази гледна точка всеки път трябва решаваме дали да пуснем снимка като тази на Омран", обяснява кореспондентът на ARD в Кайро Фолкер Швенк.

Почина братчето на сирийското момче, което трогна света

Той не се съмнява в автентичността на снимката. "В кадър виждаме мъката на едно от децата в тази война. Едно от многото. Защото и от двете страни на фронта загиват много деца. Убива ги както въоръжената опозиция, така и сирийската армия", допълва той.

Световните медии и снимката

Много западни медии препечатаха снимката на малкия Омран. По този повод френският вестник "Ла Репюблик де Пиренее" пише: "Със своята пасивност ние постоянно изпращаме до сирийците посланието, че животът им не струва и пукната пара. Днес е снимката на Омран, вчера беше кадърът с удавилия се Айлан".

Снимка на удавило се сирийче шокира Европа

Тези снимки предизвикват вълна от медийни емоции по цял свят и после - нищо. Това показва трагичната безпомощност на свободния свят".

Едно объркано дете и трагичната безпомощност на свободния свят
netinfo
Италианският "Ла Република" добавя: "Ние не знаем, дали Омран изобщо ще може да отпразнува шестия си рожден ден. Знаем обаче, че още утре той ще бъде забравен и снимката му ще потъне в препълнения албум с невинните жертви на клането (...) Снимката на момчето от Алепо с окървавеното и покрито с прах лице ще потъне в архива на мимолетното съчувствие. Също както и снимката на тригодишното дете-бежанец Айлан Кудри, заспало завинаги на един турски плаж. Призивът "Никога вече" се превръща в констатацията "Отново и отново", защото избиването и депортирането на деца, както геноцидът и бежанските лагери, не са изключение, а правило в тази модерна война".

Историята на детето актьор, което стана жертва на войната в Сирия

Сходен е патосът и на коментара във френския „Льо Кроа": "Снимката е символ на безчовечността на тази дива война, която опустошава Сирия от пролетта на 2011 година. И най-вече Алепо, един град с древна култура и цивилизиция, който днес е в развалини. Не бива да забравяме и друго. Кадрите ни показват и спасителите, които настаняват Омран и другите деца в линейката, преди да се отправят към болницата. Гледайки тези кадри, човек изпитва дълбоко съчувствие към жертвите и едновременно безгранично възхищение от тези хора, които рискуват собствения си живот, за да оказват помощ".