Историята на детето актьор, което стана жертва на войната в Сирия
Историята на детето актьор, което стана жертва на войната в Сирия / БГНЕС, архив

Сирийско дете актьор, станало известно с ролята си във филм, създаден по време на 5-годишната война в Сирия, загина в Алепо, предаде Асошиейтед прес.

Сериалът "Ум Абду от Алепо" беше заснет в Алепо въпреки войната там и беше излъчен по местен телевизионен канал през 2014 година. Той пожъна голям успех, най-вече защото всички роли в него, дори тези на възрастните, бяха поверени на сирийски деца.

Сериалът разказваше историята на двама съпрузи, които понасят несгодите на войната в северния сирийски град. В по-лековит тон сериалът показваше как жителите на Алепо се справят с трудното ежедневие, как понасят режима на тока и водата.

Двойна бомбена атака в Сирия уби над 50 души

Сериалът показваше и разделението в редиците на сирийските бунтовници, бомбардировките и насилието. Той беше излъчен в 30 епизода от по 10 минути, по опозиционната телевизия Халаб тудей. Режисьорът на сериала Башар Сака каза, че е избрал деца за ролите, защото те стават свидетели на престъпленията, извършвани от режима на Башар Асад срещу цяло едно поколение от сирийски деца.

Главната роля в сериала - тази на съпругата Ум Абду беше изиграна от момиче на име Раша. Роля на съпруга в телевизионното семейство беше изпълнена от 14-годишния Кусай Абтини.

И двамата демонстрираха голям талант в изпълнението на комични роли и в изобличаването на стереотипите за традиционните схващания за съпруг и съпруга. В сериала имаше и комични ситуации, вдъхновени от действителността в Сирия.

Например в една от сцените ислямист иска да се омъжи за дъщерята в семейството, но майката нарочно иска от него висока зестра, за да осуети брака, защото държи всичките й дъщери да са омъжени за умерени бунтовници. В друга сцена главната героиня решава да създаде изцяло женска бунтовническа група и да отиде на фронтовата линия, но съпругът й се подиграва, че тя се страхува от хлебарки и мишки, та какво остава от сражения.

Бунтовници в Сирия разследват обезглавяване на дете

След края на снимките на сериала, изпълнителят на главната мъжка роля Кусай Абтини получи роли в местен театър. Миналото лято момчето изигра ролята на бунтовник, убит в сражение.

Неотдавна домът на Кусай, намиращ се в контролираната от бунтовниците част на Алепо, беше бомбардиран и баща му реши да изпрати децата си извън града. Именно по време на тази евакуация, колата на семейството беше поразена от снаряд и талантливото дете актьор стана поредната жертва на сирийския конфликт.

Източник: БТА