/ iStock/Getty Images
Американските здравни съветници от консултативната комисия по ваксините и биологичните продукти одобриха ваксината на "Джонсън и Джонсън", която се поставя в една доза, с което САЩ напредват към използването на по-лесен за прилагане препарат в борбата срещу пандемията, предаде Асошиейтед прес.

Очаква се Агенцията за контрол на храните и лекарствата бързо да се съобрази с препоръките на експертите и да направи препарата на "Джонсън и Джонсън" третата ваксина, разрешена за употреба в САЩ.

Ваксината в една доза на JOHNSON & JOHNSON е ефективна и безопасна

Ако агенцията утвърди тази ваксина, доставки на няколко милиона дози от нея може да започнат да се правят още в понеделник. Спешно трябва да свършим това, каза д-р Джей Портной от болница "Чилдрънс мърси" в щата Мисури.

В момента има надпревара между мутиращия вирус и появяващите се нови варианти, които може да причинят още зараза и ние трябва да ги спрем, каза лекарят.

Над 47 милиона души в САЩ, или 14 процента от населението, са получили поне една доза от двудозовите ваксини на "Пфайзер/БиоНТех" и на "Модерна", които агенцията за
контрол на лекарствата разреши през декември. Но скоростта на ваксиниране се бави заради ограничени доставки и забавяния, предизвикани от зимните бури.


Макар че доставките от "Джонсън и Джонсън" ще са малки, компанията каза, че може да осигури 20 милиона дози до края на март и общо 100 милиона до края на юни.

Ваксината на "Джонсън и Джонсън" предпазва и от най-тежките последици на коронавируса след една инжекция и може да бъде съхранявана до 3 месеца при температура в хладилник.

Това я което я прави по-лесна за използване от предишните ваксини, които трябва да бъдат замразени.
БТА