/ БТА
Протестиращи срещу климатичните промени посипаха с брашно спортен автомобил, изрисуван от американския художник Анди Уорхол, и изложен в музей в Милано, съобщи Ройтерс. За трети път този месец активисти от движението "Последно поколение" използват за демонстрациите си художествени изложби.

На 4 ноември демонстрантите заляха със супа творба на Ван Гог, изложена в Рим, а на 15 ноември поляха във Виена с черна течност картина на Густав Климт. И двата шедьовъра са били с предпазни стъкла и не са повредени.

След днешното нападение автомобилът, част от проекта "Бе Ем Ве Арт Кар" (BMW Art Car), изглеждаше така, сякаш е покрит със сняг.  
Уорхол рисува по него през 1979 г., същата година, в която автомобилът участва в 24-часовото състезание в Льо Ман, Франция, преди да бъде спрян от движение и поставен в музей.

Показните действия на движението "Последно поколение", чрез които то настоява за по-строги мерки за справяне с глобалното затопляне, съвпаднаха с преговорите за климата в Египет. Конференцията на ООН за климата (КОП27) трябва да приключи днес, но ще продължи още един ден, тъй като близо 200 държави участващи в нея се опитват да постигнат съгласие за по-нататъшните си действия за справяне с климатичните промени.
БТА