/ Thinkstock/Getty Images
В планината между базовия лагер и Лагер 1 все още има екип от китайски алпинисти, които и днес извършват оглед. Засега не е ясно дали ще продължат с издирването и след това.
Прекратиха търсенето по въздух на Боян Петров
97384
Прекратиха търсенето по въздух на Боян Петров
  • Прекратиха търсенето по въздух на Боян Петров
Безуспешно приключва търсенето по въздух на Боян Петров. Това съобщиха за Дарик от щаба на българския алпинист. В планината между базовия лагер и Лагер 1 все още има екип от китайски алпинисти, които и днес извършват оглед. Засега не е ясно дали ще продължат с издирването и след това.
 
Тази сутрин времето е позволило дълъг полет с хеликоптер над Шиша Пангма. Огледани са всички предвидени точки, хеликоптерът е достигнал до Лагер 3 на 7400 метра височина и е направил много заходи в по-ниските части на планината. Следи от Боян Петров обаче така и не са открити. С това въздушната операция по издирването му приключва.
 

 

Публикувахте от Kiril Petkov в 16 май 2018 г.
 
Кой е Боян Петров?

Боян Петров е видян за последно на 3 май в опит да изкачи 14-я най-висок връх в света – Шиша Пангма. Три дни по-късно започна и издирването му. Заради лошото време обаче едва в събота, 12 май, спасителни хеликоптери успяха да направят първи полети над Шиша Пангма. В същия ден два наземни екипа от шерпи и китайски алпинисти достигнаха до Лагер 2 на 6700 метра и Лагер 3 на 7400 метра височина, където имаше надежди, че може да се намира Боян Петров. На следващия ден китайската група е достигнала на 10 метра от самия връх, а на връщане е открила в близост до Лагер 3 инсулин и инсулиновата помпа на Боян. Оттогава до днес времето отново не позволяваше полети с хеликоптер.



Атанас Скатов: Пукнатина може да е погълнала Боян Петров

Дълъг полет обаче е бил извършен тази сутрин, каза за Дарик Деян Петков от щаба на българския алпинист: "Имаше полет тази сутрин, на който бяха двамата ни човека, които са там и са летели чак до Лагер 3. Час и половина са летели и са огледали всички точки, които бяхме предвидили първоначално, плюс още много места. За съжаление, няма абсолютно никаква следа. Върнали са се обратно в Катманду. Ние не виждаме какво друго можем да направим. На китайците казахме, че предпочитаме хората им да си запазят здравето. Няма да има повече полети. Работата на земя остава решение на китайската страна. Има хора между Базов лагер и Лагер 1, но нямам информация".

По-рано в интервю за Дарик алпинистът и водач Мингма Шерпа обясни, че според него критичната зона, в която нещо може да се е случило с Боян, е между Лагер 3 и върха, където има големи заледени участъци.

Боян Петров
netinfo

14-е осемхилядника на планетата (СНИМКИ)

Очаква се днес от хеликоптерната компания „Симрик”, която провежда спасителната операция, да вземат окончателно решение за прекратяване на издирването и да публикуват повече информация за извършените полети. За момента наземният китайски екип остава в планината. При подобни експедиции батериите на телефоните се изключват, а обаждания се провеждат веднъж на ден или в случай на необходимост. Предполага се, че днес екипът претърсва отново зоната между базовия лагер и Лагер 1. Все още не се знае дали с това и наземната операция по издирването ще бъде окончателно прекратена. 

Боян Петров бе спечелил не една житейска битка досега

Боян Петров е роден през 1973 година. Към 2017 г. той е българският височинен алпинист с най-много изкачени върхове над 8000 метра - общо 10.

Освен алпинист, той бе зоолог, еколог и спелеолог, работещ в Националния природонаучен музей при БАН в София.

Два пъти излиза победител от битка с рака. Имаше инсулинозависим диабет тип 1. През 2008 г. при катерене в Алпите пада и си чупи крак. На слизане от връх Гашербрум II през 2009 г. пък пропада в ледникова цепнатина, откъдето е изваден от група испански алпинисти. През 2013 г. претърпява катастрофа с мотор и получава ново счупване на крак.

След слизане от К2 в базовия лагер получава диабетична хипогликемична криза и губи съзнание. Успява да се възстанови с помощта на полски алпинисти. Подобна криза преодолява и при успешното изкачване на Нанга Парбат през 2016 г., където предварително инструктираните от него алпинисти Феран Латоре и Елиас Милеру му помагат бързо да се върне към нормално състояние.

Боян Петров
БГНЕС, архив

На 23 август 2016 г. по време на екологичен мониторинг по трасето на бъдещата Автомагистрала „Струма“ в Кресненския пролом е ударен от преминаващ лек автомобил. Получава счупвания на ребрата и крайниците, черепно-мозъчна травма с хематом и е хоспитализиран във Военномедицинска академия с опасност за живота. Само няколко месеца по-късно той подновява тренировъчните си изкачвания.

Боян Петров е баща на две деца. А жената, която през последните години винаги го подкрепяше, бе Радослава Ненова.
 

От прозореца ми в Тингри се открива страхотна гледка към гигантите Еверест и Чо Ойю, но първата ми цел е джуджето Шиша...

Публикувахте от Boyan Petrov в 16 април 2018 г.