/ Gulliver/Getty Images
Европейската комисия (ЕК) възлага надежди на американската поп певица Тейлър Суифт да накара младите избиратели да отидат до урните през юни, когато са изборите за Европейски парламент, съобщи електронното издание ИЮ Обзървър.

"Никой не може да мобилизира младежта по-добре от младите хора", заяви заместник-председателят на ЕК Маргаритис Схинас на пресконференция в сряда, 10 януари.

Малцина обаче очакваха, че Схинас ще помоли публично американската певица Тейлър Суифт да насърчи младите европейци да отидат до урните, както тя направи с гражданите на САЩ в социалните мрежи през септември миналата година, отбелязва изданието.

"Тейлър Суифт ще бъде в Европа през месец май, (...) така че много се надявам тя да направи същото за младите европейци", продължи той.
Изборите за Европейски парламент ще се проведат между 6 и 9 юни в страните членове.

"Сега е моментът те да се произнесат в урната, да похвалят или обвинят европейските политики", каза Маргаритис Схинас.

На изборите през 2019 г. ЕС за първи път отбеляза ръст на избирателната активност, която стигна до 50,6 на сто (ръст от 8 процента в сравнение с 2014 г.). Проучване на "Евробарометър", проведено непосредствено след изборите, показа, че повишеното участие се дължи до голяма степен на младите избиратели, особено на тези на възраст под 25 години.

Евродепутат: Европа е в риск заради възхода на крайната десница

А през 2024 г. ЕС иска от тях да се върнат до урните, а Схинас ги призова да действат като бариера срещу популизма.

"Младите европейци ще се превърнат в стена на демокрацията през юни срещу вълната от популизъм и омраза, която заплашва да атакува Европа", каза той.
Еврокомисарят по въпросите на образованието Илиана Иванова, която също участва в пресконференцията, подчерта значението на това по-младите поколения да бъдат ангажирани. Тя обяви въвеждането на т. нар. "младежка проверка", която да анализира как предложенията за политики на ЕС се отразяват на живота на младите хора сега и в бъдеще.

Иванова заяви, че ангажирането на младите хора е ангажимент, а не изявление. Тя подчерта, че ЕС работи, за да им даде по-силен глас, така че да се чувстват чути и да отговори на техните притеснения.д
Теодора Славянова/БТА