/ iStock/Getty Images
Водещ съюзник на френския президент Еманюел Макрон предупреди, че Европа рискува да стане "неуправляема", тъй като крайно десните партии заплашват да постигнат значителни успехи на изборите за Европейски парламент през юни, предаде АФП.

"Рискът от неуправляема Европа е съвсем реален", заяви пред журналисти Стефан Сежурн, който оглавява центристката група "Обнови Европа", включваща евродепутати от партията на Макрон.

По-късно тази година в 27-членния ЕС ще се проведат избори за Европейски парламент и според социологическите проучвания крайната десница може да се издигне и да стане третата по големина група в законодателния орган.

Сежурн каза, че изглежда се наблюдава "възход на популистите и националистите почти навсякъде в Европа".

"Рискът от неуправляемост е доста голям ако популистките партии някога успеят да имат блокиращо малцинство в Европейския парламент", добави Сежурн, който оглавява и партията на Макрон "Renaissance".

"Рискът е, че ще бъде много трудно да се състави мнозинство."

Renew Europe, съставено от 40 национални партии, в момента е третата по големина политическа група в парламента след дясноцентристката Европейска народна партия и лявоцентристките Социалисти и демократи.

Последните проучвания на общественото мнение обаче сочат, че на изборите през юни тя може да изостане от крайнодясната формация "Identité et démocratie" и да заеме четвърта позиция.

Сежурн настоява, че групата му ще успее да запази своите 90-100 места и да играе ролята на "крал" на третото място.

"Трябва да преминем от това да бъдем европейци по собствено убеждение към това да убедим европейците да се ангажират", каза той пред журналисти преди кампанията, която ще продължи месеци.

Европейските избори ще дадат началото на пренареждане на висшите постове в ЕС, което ще определи посоката на блока с 450 млн. души население през следващите пет години.

Борбата за висшите постове получи ранен тласък от изявлението на ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел, че ще участва в изборите за ЕС и ще приключи мандата си през юли, а не през ноември, както беше планирано.

"Очевидно е, че той ще играе важна роля в нашето политическо семейство", каза Сежурн за решението на Мишел.
БГНЕС