/ БГНЕС
Европейската комисия планира да постави условия за допълнителна финансова подкрепа за опазването на външните граници на ЕС в Гърция, свързани със защитата на правата на човека, съобщава DPA.

"Казахме, че такова плащане трябва да бъде свързано със създаването на механизъм за наблюдение на основните права", каза комисарят по вътрешните работи на ЕС Илва Йохансон пред "Шпигел". По думите ѝ е създадена работна група и се очаква напредък в тази област.

Гърция иска да избегне идването на още бежанци в Европа

Гръцките граничари многократно са обвинявани в незаконно връщане на мигранти, които се опитват да достигнат страната през Средиземно море, изпращайки ги обратно в Турция. Правителство в Гърция отрича всякакви нарушения.

В разгара на бежанската криза преди шест години, повече от 850 000 мигранти преминаха Средиземноморието от Турция за Гърция и Европейския съюз в рамките на една година, като най-много бягаха от войната и бедността в Близкия изток.

Бойко Рашков: До месец мигрантите ще са в непосредствена близост до нас

Само тази година до 22 август 1800 души са пристигнали в Гърция с лодки, според агенцията на ООН за бежанците. Според последните данни около 45 процента от бягащите са от Афганистан.
БГНЕС