/ IStock
Необходимо е производителите на ваксини да осигурят ясен график за доставките, заяви днес пред Европейския парламент еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис.

Тя съобщи, че "Пфайзер" ще осигури достъп до рамковото споразумение, сключено с Европейската комисия. Кириакидис не посочи срок, в който това ще се случи, нито дали части от договора няма да бъдат предварително заличени.

По нейните думи предстои и други производители да дадат достъп до договорите. Досега това направи само "КюрВак", чиито ваксини все още не са одобрени в ЕС. Евродепутати днес уточниха, че значителни части от документа, достъпен само в секретна канцелария на ЕК, са заличени. ЕП днес единодушно поиска договорите да бъдат разкрити.

Затрудненията днес са свързани с липсата на достатъчно възможности по света за производство на поръчаните количества ваксини, поясни Кириакидис. По нейните думи с очакваното този месец одобрение на трета ваксина в ЕС се осигуряват необходимите количества препарат за имунизирането на всички пълнолетни европейски граждани.

Еврокомисарят отбеляза, че държавите от ЕС нямат право самостоятелно да преговарят за ваксини с производители, с които комисията вече се е договорила. Тя добави, че засега няма окончателни данни дали ваксините действат срещу мутациите на вируса на новата болест. 
БТА