/ ThinkStock/Getty Images
Нивото на независимост на хърватското правосъдие продължава да е ниско, а продължителните съдебни процеси подкопават ефикасната антикорупционна система, предупреди Европейската комисия в годишния си доклад за върховенството на закона в страните членки на ЕС, съобщи хърватската национална телевизия ХРТ.

„Прекомерната продължителност на разследването, наказателното преследване и присъдите за корупционни престъпления продължават да подкопават ефикасната антикорупционна система“, се подчертава в доклада.

ЕК посочва, че в Хърватия все пак се работи по въпросите за нивата на заплатите на съдиите, държавните адвокати и съдебния персонал, но изтъква, че „все още съществуват опасения“.

В доклада се отбелязва и че „продължава ефективното разследване на корупцията на високо равнище“, при което е увеличен и общият брой на обвиненията и присъдите.

„Публичната комуникация за работата по съдебната система може да се подобри, както препоръчва омбудсманът. Нивото на възприемане на независимостта на съдебната власт остава на много ниско равнище. Съдебната система допълнително е разширила електронните средства за комуникация и е намалила натрупаните дела, но проблемите с ефективността и качеството остават“, предупреждава докладът.
Симона-Алекс Михалева/БТА