Ехуд Барак: Башар ал Асад е загубен
Ехуд Барак: Башар ал Асад е загубен / снимки: Reuters, архив

Сирийският президент Башар ал Асад е "загубен", заяви израелският министър на отбраната Ехуд Барак, цитиран от Франс прес.

В същото време Барак призова международната общност да засили натиска върху режима в Сирия. Падането на Асад от власт ще е тежък удар за Иран, както и за радикални групировки като ливанската Хизбула и палестинската Ислямски джихад, коментира той пред американската телевизия Си Ен Ен.

Ехуд Барак обаче призна, че е разочарован от бавните темпове, с които се сгромолясва режимът в Сирия. Важно е международната общност да вземе всички мерки, за да ускори този процес, призова той, като наблегна на "специалната роля", която би могла да изиграе за това Турция.

Израелският министър на отбраната отбеляза, че според него трябва да си отидат само сирийският президент и останалите висши функционери на неговия режим. Останалите властови структури, включително армията, трябва да се запазят, подчерта той.

Ехуд Барак коментира, че "по същество" Съединените щати и Израел "са на една и съща вълна" по въпроса за Иран. "Не бива да бъде отхвърлян никой вариант, за да бъде постигната целта" да бъде попречено на Техеран да се се сдобие с ядрено оръжие, подчерта той.

Ехуд Барак Башар ал Асад е загубен
netinfo

Междувременно град Растан в Централна Сирия е бил подложен на ожесточен обстрел от правителствените войски, съобщи Франс прес, като се позова на Сирийския център за наблюдение на човешките права, според който войските на режима се опитват да разрушат града, предава БТА. Растан, в провинция Хомс, е твърдина на бунтовническата Свободна сирийска армия.

Градът бе обстрелван и през нощта, когато падаха по три снаряда в минута, каза за АФП ръководителят на центъра Рами Абдел Рахман. Той прикани наблюдателите на ООН, изпратени в Сирия, веднага да тръгнат към Растан. "Военните)искат хората да не затворят очи нито за миг през нощта, искат да сломят духа им", добави Рахман.

В обкръжения от военни части Растан има голям брой дезертьори с високи чинове, които отбраняват яростно града, посочиха представители на опозицията. Силите на режима няколко пъти се опитват безуспешно да превземат Растан, отбелязва АФП.

Ехуд Барак Башар ал Асад е загубен
netinfo

От своя страна ключовата опозиционна групировка Местни координационни комитети заплаши, че ще се оттегли от Сирийския национален съвет, понеже се е отклонил от духа на сирийската революция, предаде Асошиейтед прес.

Местните координационни комитети обвиняват ръководството на Съвета, че маргинализирал членовете му и действал на своя глава при взимането на важни решения. Комитети заплашиха да прекратят членството си и да се оттеглят, ако възраженията им не бъдат удовлетворени.

"Влошаването на ситуацията в Сирийския национален съвет ни кара да вземем мерки, които може да започнат със замразяването (на членството на Местните координационни комитети в Съвета) и да приключат с оттеглянето от него, ако грешките не бъдат поправени и исканията за реформи на Сирийския национален съвет не бъдат изпълнени", гласи комюнике на организацията, цитирано от Франс прес.

Сирийският национален съвет е критикуван заради недостатъчното координиране на действията си с местните активисти и заради прекомерното влияние на Мюсюлманските братя.

Оттеглянето на Местните координационни комитети ще бъде удар за опозицията. Сирийският национален съвет вече се изправя пред политически и организационни предизвикателства в опита си да свали президента Башар ал Асад, отеблязва Асошиейтед прес.