Едуард Сноудън
Едуард Сноудън / Gettyimages.com
Връщането в САЩ е крайната ми цел, но искам справедлив съдебен процес, заяви американският изобличител Едуард Сноудън, цитиран от Франс прес.

Сноудън се укрива в Русия, откакто разкри системата на масово следене на комуникациите и интернет в САЩ през 2013 г. Бившият служител на Агенцията за национална сигурност е обвинен в страната си в шпионаж и кражба на държавни тайни.

"Бих искал да се прибера в САЩ, това е крайната ми цел, но няма да прекарам остатъка от живота си в затвора. Затова имам едно основно искане, което трябва да се приеме от всички: искам да получа справедлив съдебен процес", казва Сноудън в излъчено снощи интервю за американската телевизия Си Би Ес.

Едуард Сноудън иска убежище във Франция

"Не искам прошка, нито неправомерна привилегия", добавя той и обвинява американските власти, че му готвят "процес от друг тип, със специални процедури и на закрити врата".

"Те не искат съдебните заседатели да вземат предвид мотивациите, които ме тласнаха към действие, а само да преценят дали действията ми са били законни или незаконни, но не и дали са били правилни или погрешни", посочва Сноудън.

Национална сигурност: Кой и колко подслушва американците?

"Не е трудно да се изгради аргументация, че съм нарушил закона", признава той, но по думите му "това е най-малко интересният въпрос" и трябва по-скоро съдебните заседатели да се запитат какви са последствията от действията му - "Дали са били от полза за САЩ или са им навредили?"

Сноудън е поискал убежище в двадесетина страни, сред които Германия и Франция, но те са му отказали по различни причини. "Ще видим как ще реагират на новата ми книга", вмята той.

Едуард Сноудън написа книга с мемоари

Днес излизат мемоарите на Сноудън едновременно в около 20 страни, включително САЩ, Франция, Германия, Великобритания, Бразилия и Тайван.

Книгата е изцяло написана от Едуард Сноудън и се публикува в САЩ от издателство Макмилан под заглавие "Лично досие" (Permanent Record).
БТА