С единодушно решение на съдебния състав на Федералния съд на Австралия Новак Джокович загуби обжалването на решението за повторно анулиране на неговата виза.

Така сърбинът ще бъде депортиран и няма да вземе участие в Откритото първенство на Австралия, което започва утре в Мелбърн.

Джокович
БГНЕС


През седмицата имиграционният министър на Австралия Алекс Хоук отне повторно визата на Джокович, с мотива, че присъствието на тенисиста в страната може да представлява риск за здравето и "добрия ред" на австралийската общественост и "може да бъде повлия отрицателно на усилията за ваксинация на останалите хора в Австралия".

Адвокатите на Джокович обжалваха едноличното решение на Хоук, като делото бе гледано от Федералния съд, в пълен състав. На него магистратите единодушно решиха да не уважат втория апел на сърбина.

Новак Джокович няма да има правото да стъпва на територията на Австралия в рамките на следващите три години.

Джокович
БГНЕС


Изказванията на защитата на сръбския тенисист, както и това на адвоката, представляващ министъра на имиграцията на Австралия Алекс Хоук, който анулира визата на Джокович, продължи пет часа.

Делото се гледаше от трима съдии от Федералния съд на Австралия.

Самият Джокович бе в кантората на своите адвокати по време на изслушването, но така и не говори. 

Джокович
БГНЕС


Австралийският премиер Скот Морисън приветства днешното съдебно решение за анулиране на визата на сръбската тенис суперзвезда Новак Джокович, предаде Ройтерс.

Това "ще запази нашите граници силни и австралийците ще останат в безопасност", каза Морисън. Той добави, че "сега е време Откритото първенство по тенис на Австралия да започне и пак да се радваме на тениса през лятото" (в Южното полукълбо).

Медицинско изключение, което позволи на номер едно в мъжкия тенис да влезе в страната, въпреки че не е ваксиниран срещу ковид, предизвика гнева на много австралийци, които са принудени да живеят при строги ограничителни мерки. Въпросът стана политически за десноцентриста Морисън, който трябва да свика федерални избори преди месец май, отбелязва Ройтерс.

Лейбъристката опозиция води в проучванията на общественото мнение преди изборите.

БТА, БГНЕС, gong.bg