/ БГНЕС/ЕРА
Новак Джокович вече е свобеден и се завърна на тенис корта за първата си тренировка. Това обяви братът на тенисиста Джордже на пресконференция в Белград. В потвърждение на това Нове публикува снимка от спортното си занимание в профила си в Туитър.

 
Той изказа благодарност на съдията по делото. "Независимо от всичко което се случи, аз искам да остана и да участва в AustralianOpen. Дойдох тук за да играя на едно най-важните състезания пред моите страхотни фенове", написа световния номер 1 в тениса.

Драма в Мелбърн: Напрежение между протестиращи сърби в подкрепа на Джокович и полицията (ВИДЕО)

Развръзката на спортната драма дойде след напрегнат ден, в който първо стана ясно, че Джокович е печелил изненадващо делото си за депортация от Австралия, като съдия е наредил незабавното му освобождаване от имиграционенния хотел, в който спортната звезда прекара последните няколко дни. След това бащата на тенисиста обяви, че той е бил повторно задържан - нещо, което властите в Мелбърн отрекоха.

Това породи напрежение между сръбските фенове на Ноле и полицията в Мелбърн.

"Нещата бързо ескалираха, като полицията използва лютив спрей срещу протестиращите, които блокираха пътя на колата. Видях поне един протестиращ да плюе по офицер и няколко мъже хвърлиха бутилки с вода по тях, удряйки няколко офицер", твърди в "Twitter" журналистът от "Вашингтон поуст" Майкъл Милър.
 

Бащата на Джокович твърди, че отново е задържан, властите отричат

Разкритите документи доказаха, че Новак Джококвич е потвърдил при кацането си в Мелбърн пред граничния контрол, че не е ваксиниран. Базата на поисканото от него медицинско изключение бил прекарания коронавирус от сърбина на 16 декември.

Тенисистът пристигна в Австралия вечерта на 5 януари, след което беше разпитван на летището в продължение на осем часа. В крайна сметка той беше прехвърлен в хотела за мигранти, където е остана до освобождаването си. Най-добрият тенисист в света беше лишен от виза поради "разминаване между данните от медицинското освобождаване и визата", но тя му беше върната с решение на федералния съд на Виктория след обжалване, доказващо, че сърбинът имал всички необходими документи.