"Животът е по-кратък от едно мигване". Това казва един от най-големите китаристи в историята на рок музиката - Джими Хендрикс. Едно дълбоко и тъжно прозрение, което важи с пълна сила за него.

Джими Хендрикс е американски китарист, певец и текстописец, смятан за най-виртуозният и влиятелен изпълнител на електрическата китара в историята на рок музиката. Той обогатява начина на свирене на рок китарата с използването на фийдбек, дисторшън и други специални ефекти. Хендрикс е един от първите, които използват звукозаписното студио за разширяване и обогатяване на музикалните си идеи.

Джеймс Маршал Хендрикс е роден на 27 ноември 1942 г. в Сиатъл, Вашингтон в семейството на Ал Хендрикс и Люсил Джитър. Той израства като стеснително и чувствително дете в условия на бедност и пренебрежение и е дълбоко повлиян от тъжни събития в семейството. Родителите му се развеждат през 1951 г., а майка му умира, когато Джими е едва на 16 години. След смъртта на Люсил, Ал подарява на сина си едно укулеле и по-късно му купува акустична китара за 5 долара. По ирония на съдбата през същата година единствената му двойка в училище е по музика.

Джими Хендрикс: Музиката е моята религия

Това, което вдъхновява Хендрикс в младежките му години е едно участие на Елвис Пресли в Сиатъл, а по-късно той дори стиска ръце с Литъл Ричард, който гостува в квартала му. След като свири в няколко местни сиатълски групи, Хендрикс постъпва в армията в 101 въздушнодесантна дивизия като парашутист, за да избегне двугодишна присъда за шофиране на крадена кола. По-малко от година след това е уволнен по здравословни причини, тъй като счупва глезена си при своя 26-ти парашутен скок. След като напуска армията, Хендрикс, заедно с приятеля си Били Кокс се премества в Нашвил, за да свири в тамошните клубове. В средата на 60-те години работи като поддържащ музикант на различни изпълнители.

През 1965 г. Джими подписва 3-годишен договор с импресариото Ед Чаплин, получавайки 1 долар и 1% от правата върху записите. През следващата година Хендрикс сформира своя група - Jimmy James and the Blue Flames и се установява в Ню Йорк. През този период се запознава и свири с много музиканти, между които е и Франк Запа. Запа му показва наскоро изобретения китарен ефект уа-уа, след което той става запазена марка на младия музикант.

През същата година Хендрикс е открит от бас китариста на Animals Чаз Чандлър. Чандлър го отвежда в Англия, урежда му договор и му помага да сформира легендарната група The Jimmy Hendrix Experience с китариста Ноел Рединг и барабаниста Мач Мичъл. Още с първите си концерти в Лондон Хендрикс привлича вниманието на цялата британска музикална индустрия. Впечатляващата му техника и ефектно сценично присъствие бързо печелят уважението на всепризнатите звезди като Ерик Клептън и на групи като Бийтълс и Ху. Следват хитове след хитове. По това време Джими и приятелката му Кати Ечингам се установяват в Лондон.

Отварят за посетители лондонския дом на Джими Хендрикс

Първият албум на групата излиза през 1967-ма година, а Джими тогава постъпва в болница, заради изгаряне на ръцете, след като запалва китарата си за първи път в лондонския театър „Астория" на 3 март същата година. Същата година Хендрикс участва в Монтерей Поп фестивал, където дебютира пред американска публика.

Славата на Джими Хендрикс расте и той бързо се превръща в звезда, след което идва ред на втория му албум, който бива спасен в последния момент. Хендрикс загубва окончателния запис на първата страна на плочата, след като го забравя в едно такси, впоследствие цяла нощ миксира песните от стари записани версии. Обложката на албума е също разочарование за Джими - английските художници бъркат индианския му корен с индийски и изобразяват групата като индийски божества.

Групата издава и трети албум през 1968-ма г., но докато музикалните хоризонти на Хендрикс се разширяват, отношенията му с Ноел Рединг от бандата се влошават и през 1969-та г. групата се разпада. Междувременно Джими се отдава все повече на наркотиците и е арестуван на летището в Торонто, след като е открит с хероин в багажа му. Тогава Хендрикс бива освободен след гаранция от 10 000 долара.

През август 1969-та година Джими сформира нова група - Gypsy Suns and Rainbows за участието си на легендарния фестивал Уудсток. На Уудсток Джими Хендрикс е във вихъра си, но не след дълго и новата група се разпада.

През 1970 година, последната за Джими, той прекарва по-голямата част от времето си в собственото си звукозаписно студио в САЩ. През юли свири пред най-голямата си публика - 400 000 души на поп фестивала в Атланата, Джорджия, а на 6 септември е последното му изпълнение на живо на фестивал в Германия.

На 18 септември 1970 г., Джими е намерен мъртъв в хотелски апартамент в Лондон. Хендрикс е едва на 27 години, умира от усложнения вследствие на наркотици.

Въпреки ранната си смърт Джими Хендрикс оставя незаличима следа в света на рок музиката със своя различен и иновативен стил, сценично поведение и харизма.

Вижте още от рубриката "Портретъ":

Стивън Хокинг живее без страх от смъртта

Алберт Айнщайн - един от най-брилянтните умове на човешкия род

Уолт Дисни - един необикновен творец

Стоянка Мутафова - една фурия на 94 (ВИДЕО)