Джихадисти прерязаха гърлото на свещеник в църква във Франция
88733
Джихадисти прерязаха гърлото на свещеник в църква във Франция
Джихадисти прерязаха гърлото на свещеник в църква във Франция
Джихадисти прерязаха гърлото на свещеник в църква във Франция
  • Джихадисти прерязаха гърлото на свещеник в църква във Франция
  • Джихадисти прерязаха гърлото на свещеник в църква във Франция
  • Джихадисти прерязаха гърлото на свещеник в църква във Франция

Поредна терористична атака във Франция - двама ислямисти нахлуха в католически храм в близост до северния град Руан тази сутрин. Щурмът е осъществен по време на молитва, участниците в която бяха взети за заложници от терористите. Сред похитените беше и 86-годишният свещеник Жак Амел, който беше убит по време на атаката.

Нападението става около 10 часа местно време в католически храм на френското градче Сент Етиен дю Рувре, предградие на град Руан. Терористите са двама, въоръжени с ножове. В момента, в който нахлуват в храма през задния вход, там тече сутрешна литургия. Те взимат общо петима заложници, сред които свещеникът, две монахини и двама посетители на църквата.

Мъжете са крещели „Алах е велик!", разказаха свидетели

Преди силите на реда да пристигнат в храма и да успеят да се намесят, терористите убиват брутално 86-годишният свещеник Жак Амел, който по-късно е намерен с прерязано гърло. Според информация, разпространена от френското вътрешно министерство, една от монахините е успяла да избяга от храма и да съобщи за ситуацията на полицията.

Спецчастите пристигат незабавно и стрелят по двамата терористи в момента, в който те се готвят да избягат. Френският президент Франсоа Оланд обяви, че зад атаката стои терористичната групировка „Ислямска държава" и обеща да се бори с нея, използвайки всички възможни средства.

Оланд: Нападателите в църквата са от „Ислямска държава"

В изказване след среща с спецчастите и кмета на града в Сейнт Етиен дю Рувре Оланд назова „Ислямска държава" като източник на заплаха за френския народ:

„Изправени сме пред поредно изпитание, защото тази заплаха е изключително сериозна и остава такава след последните две години и по-специално последните няколко дни. Изправени сме пред групировката ДАЕШ (Ислямска държава), която ни обяви война, и ние трябва да се борим в тази война, използвайки всички възможни средства. Разбира се, ние трябва да спазим върховенството на закона, тъй като ние сме демокрация. Това, което тези терористи искат да направят, е да ни разделят, и днес след смъртта на този свещеник аз отправям мислите си към всички католици на Франция и изразявам своята подкрепа. Не само католиците са замесени. Всички французи са замесени, и ето защо ние трябва да постигнем сближаване. Никой не трябва да бъде в състояние да го прекърши. Днес ние трябва да сме наясно, че терористите няма да се откажат докато не ги спрем. Това е нашата воля и това е нещото, към което ние трябва да се стремим неуморно".

Единият от нападателите във френската църква бил познат на службите за борба с тероризма

Няколко часа след нападението АФП цитира съобщение, в което „Ислямска държава" поема отговорност за атаката, наричайки двамата терористи свои войници.

Междувременно стана ясно, че атакуваната тази сутрин католическа църква е била една от целите на джихадистката групировка според списък с мишени, намерен в ислямски екстремист през април.

Ватикана нарече посегателството над служителя на църквата Жак Амел „варварското убийство" и осъди нападението което било още по-ужасно поради факта, че е извършено на свято място.

Папа Франциск осъди „варварското убийство" на свещеник във Франция