Двамата мъже, които нападнаха с ножове френската църква, са от „Ислямска държава".

Това заяви френският президент Франсоа Оланд, след като пристигна в нормандския град Сент-Етиен дьо Рувре, когато терористите вече бяха ликвидирани. Той окачестви деянието като „подъл терористичен акт". По думите му терористичната групировка "Ислямска държава" е обявила война на Франция.

"Даеш ни обяви война. Ние трябва да я водим с всички средства, като едновременно с това спазваме върховенството на закона", каза Оланд, цитиран от Ройтерс.

Днес бяха нападнати католици, но тази атака е срещу всички французи, допълни Оланд и призова всичките си сънародници да бъдат единни срещу тероризма, като монолитен блок, който никой не може да разцепи.

"Ислямска държава" публикува изявление в своята информационна агенция "Амак", в което казва, че атаката във френското градче е била извършена от двама нейни воини, предаде ДПА.

При нападението срещу католическата църква в града двамата крещяха „Алах е велик!", разказаха свидетели, предаде телевизионният канал БФМ-ТВ. Те взели петима заложници - свещеник, две монахини и двама енориаши, дошли за сутрешната служба. Според вестник „Фигаро" една от монахините успяла да избяга и тя всъщност е съобщила за случая в полицията.

Папа Франциск осъди „варварското убийство" на свещеник във Франция

Силите на реда бързо обградили църквата. Въоръжените с ножове терористи излязли от църквата и веднага бяха застреляни. Терористите обаче прерязали гърлото 84-годишния настоятел на храма Жак Амел.

Лидерката на "Националния фронт" Марин льо Пен смята, че е извършен терористичен акт. Според някои съобщения тежко ранен е един от похитените, а според други ранените са двама, като животът им е в опасност.

Източник: БГНЕС