Джейн Фонда
Джейн Фонда / Getty Images
Актрисата и активистка Джейн Фонда предупреди, че човечеството "губи океана" в момент, когато в ООН започват двуседмичните преговори за договор за защита на откритото море.

„Океанът ни осигурява 50 процента от нашия кислород, той храни милиарди хора, но умира“, каза 85-годишната американска икона в интервю за АФР.

Тя е в Ню Йорк, за да предаде петиция с над 5,5 милиона подписа на Рена Лий, председателят на преговорите, които мнозина се надяват най-накрая, след 15 години, да доведат до договор, насочен към защитата и запазването на огромни океански зони.

Петицията, която Фонда предаде в понеделник вечерта, призовава за "силен" договор. „Имам деца, имам внуци и просто искам да прекарам всеки възможен момент, докато съм все още жива, за да не позволя да унищожим планетата“, каза Фонда пред АФП.

По-късно на прием тя каза, че има "лъч надежда" в началото на преговорите. „Никога не сме били толкова близки и амбицията никога не е била толкова висока“, добави тя. „Нуждаем се от глобален договор за океана и се нуждаем от него сега... Рискуваме, ако отлагаме повече“, добави тя, описвайки злините, които измъчват океаните - от замърсяването с пластмаса до свръхулова, затоплянето, окисляването и нефтените разливи.

„Призовавам ви като майка, баба и гражданин на този свят: оставете настрана политиката, алчността, специалните интереси и инерцията, която има склонността да руши големите и смели идеи. Нека свършим това”, призова киноиконата.
БГНЕС, АФП