/ iStock/Getty Images
Състоянието на океаните се влошава, установиха авторите на петия доклад на програмата "Коперник" за наблюдение на морската среда, предаде ДПА.

В годишния доклад 150 учени разкриват колко бързо се променят океаните под въздействието на човека.

Най-лошите последици от човешката дейност са затоплянето на океаните и топенето на ледовете на сушата, заради които морското ниво се покачва с 2,5 мм годишно в Средиземноморието и до 3,1 мм в света.

Установиха стряскащо ниво на живака на дъното на Тихия океан

Авторите на доклада посочват наводнението във Венеция през ноември 2019 г., когато нивото на водата се повиши с 1,89 м, като пример за непосредствените последици.

Заради затоплянето на океаните морски видове мигрират в по-хладни води или се свиват техни популации.

Арктическият плаващ лед намалява постоянно. От 1979 г до 2020 г. ледът там се е свил с площ шест пъти колкото Германия. От 1979 г. той отстъпва с 12,89 процента на десетилетие. Най-ниските нива са регистрирани през предишните две години.

Ако арктическият морски лед продължава да се топи, това ще допринесе за регионално затопляне, ерозия на арктическите брегове и промени в световните метеорологични модели, предупреждават авторите на доклада.

Големите колебания заради горещите и студени вълни в Северно море са пряко свързани с промените в наличната риба, като морски език, костур, а също европейски омари и раци.

"Промените в климата, замърсяването и свръхексплоатацията са причинили безпрецедентен стрес на океана" - заяви Карина фон Шукман, която ръководи Доклада за състоянието на океаните.

Световните океани покриват по-голямата част от земната повърхност и регулират климата. Наблюдаването им е много важно за изучаването им и реагирането на промените.
 
БТА