/ iStock/Getty Images
Джейкъб Блейк - чернокожият мъж, прострелян седем пъти от бял полицай в американския щат Уисконсин миналия месец, заяви, че изпитва постоянна болка във видео, публикувано онлайн.

Разкрития разобличават осакатения от полицията афроамериканец Блейк

Блейк, който според семейството му може да бъде парализиран от кръста надолу до живот, изрази надежда, като каза, че има „много повече причини да живеем“. 29-годишният младеж беше прострелян седем пъти в гърба по време на арест. Инцидентът поднови протестите заради расизма и полицейската бруталност в САЩ.

Някои от протестите в Кеноша - градът, в който Блейк беше застрелян, прераснаха във вандализъм и двама души бяха убити. Разследването на стрелбата срещу Блейк продължава. Какво каза Блейк в съда?

Във видео клип, публикуван в Туитър от адвоката на семейството му, Блейк - все още в болничното си легло - говори за болката, която изпитва непрекъснато. „Вашият живот, и не само вашият живот, краката ви, нещо, което трябва да ви движи напред в живота, може да ви бъде отнето по този начин“, каза той и щракна с пръсти.

Полицай простреля Блейк, докато се опитваше да го арестува, докато той се опитваше да влезе в кола, на чиято задна седалка се намираха трите му деца. В момента на полицейската стрелба Блейк не е бил въоръжен, но по-късно разследващите са намерили нож в колата му.

Протестиращи в Портланд подпалиха полицейски участък (ВИДЕО)

Видеоклиповете от стрелбата, които бяха качени онлайн, предизвикаха поредица от протести в Кеноша, които на моменти прераснаха в насилие. Двама протестиращи бяха убити докато траеха протестите, довели до вандализъм, предаде Би Би Си. По-рано, 17-годишно момче беше обвинено за смъртните случаи. Както съобщиха американски медии, то е защитавало собствеността на баща си.

Оттогава президентът Доналд Тръмп и кандидатът за президент на Демократическата партия Джо Байдън посетиха града. Джо Байдън говори по телефона с простреляния Блейк и се срещна с неговите роднини. Той призова полицаят, който го простреля в гърба, да бъде арестуван.
БГНЕС