Най-малко двама души са загинали, а 22-ма са ранени при руски ракетен удар по ресторант в Краматорск, Източна Украйна, съобщи вътрешният министър на страната във вторник.

"Двама души загинаха и 22 бяха ранени, включително едно дете. Пострадали са ресторант и няколко къщи", заяви министърът Игор Клименко в Telegram, като добави, че е възможно да има още жертви при разрушенията.

"Имаше много хора там - под развалините има деца", каза Евген, който е вечерял с двама приятели в ресторант "Риа Пица".

"Тъкмо се канехме да си тръгнем", каза той, "но един от приятелите му е останал под развалините", каза той пред АФП след експлозията.

На мястото, където продължаваха да горят пожари, докато войници и спасители търсеха други жертви, бързо се събра тълпа.

Губернаторът на Донецк Павло Кириленко заяви, че две руски ракети са ударили града със 150 000 души население, един от най-големите, които все още са под украински контрол в обсадения изток на страната.

"В ресторанта е имало доста хора", когато ракетата е паднала, разказва пред АФП един от готвачите, 32-годишният Руслан. "Току-що бях пристигнал: Стоях там и тогава бях затрупан", каза той. "Имах късмет."

Наталия, през сълзи, обясни, че полубратът ѝ Никита, на 23 години, е бил вътре близо до пещта за пица. "Не могат да го измъкнат, той беше покрит от отломките", каза тя.

Няколко сгради наблизо също са повредени при удара по Краматорск, който често е мишена на руските сили след инвазията, започната от Русия през февруари 2022 г.

Краматорск, някога град със 150 000 жители, е последният голям град под украински контрол в източната част на страната. Той се намира на около 30 км от фронтовата линия.

"Хората ми казаха, че са чули самолет да лети, чуло се е съскане, а след това и експлозия", разказва пред АФП 19-годишен украински войник, който посочва военното си име "Призрак" и е бил наблизо, когато е нанесен ударът.

Той бързо влязъл в ресторанта, за да помогне на спасителите. "Едно момиче беше хванато в капан, ранено. Още не са успели да я извадят", каза той.
БГНЕС