Двама загинаха при сблъсъци между в хондураската столица
Двама загинаха при сблъсъци между в хондураската столица / снимка: БГНЕС

Двама души са убити и двама ранени при избухналите сблъсъци между привърженици на сваления хондураски президент Мануел Селая и силите на реда на летището в Тегусигалпа, съобщи АФП, позовавайки се на местната полиция. „Има двама убити и двама ранени. Полицията не е стреляла, стреля армията, когато протестиращите се опитаха да навлязат на пистите", посочи полицейски комисар.

Сблъсъците избухнаха между поддръжници на Селая и силите на реда, които използваха сълзотворен газ. Над 30 000 протестиращи се стекоха на аерогарата в очакване на завръщането на Селая, отбелязва АФП. Няколкостотин войници бяха разположени край пистата, а до стълкновения се стигна когато симпатизантите на сваления президент нахлуха през металните заграждения в опит да стигнат до пистите. Армията и полицията използваха сълзотворен газ, за да разпръснат тълпата, посочва Ройтерс.

Междувременно венецуелският самолет със Селая пристигна и започна да кръжи над летището, без да може да кацне, тъй като пистата е блокирана от разположените от военните военни автомобили и камиони, пише БТА. Противниците на Селая го заплашиха с незабавен арест при пристигането му и забраниха кацане на самолета му в Тегусигалпа. След като излетя от Вашингтон, самолетът бе пренасочен към Салвадор.

Докато сваленият президент пътуваше, временното хондураско правителство почти едновременно съобщи, че никарагуански войски се придвижват към общата им граница и предложи "добронамерен диалог" на Организацията на американските държави (ОАД), която малко по-рано изключи Хондурас от редиците си, посочва АФП. Никарагуанската армия отхвърли пред Ройтерс обвинението и  нарече твърденията абсолютно неверни.

Сваленият от власт хондураски президент Мануел Селая отпътува вчера от Вашингтон. По-рано временното правителство заяви, че няма да допусне самолета на Селая да кацне на територията на страната. Непризнатото от международната общност временно правителство забрани кацане на самолета на Селая и разположи войници на летището.