/ Gulliver/Getty Images
На международна конференция в Копенхаген донорите се ангажираха с повече от 1,5 млрд. евро в подкрепа на Украйна, съобщи ДПА. 

Според датския министър на отбраната Мортен Бьодсков, който огласи числото след края на срещата, тази сума може и да нарасне.

Парите са предвидени за използване през тази и следващата година, каза той. Полша, Словакия и Чехия също така се договориха да разширят производството на артилерийски системи, боеприпаси и друго оборудване, каза министърът за конференцията, която се фокусира върху оръжията, обучението и подкрепата за разминиране.

Украйна: Русия удвои броя на въздушните удари по позиции и инфраструктура в страната

В съвместно изявление страните участнички обещаха постоянна и устойчива военна подкрепа за Украйна и се договориха да проведат следваща виртуална среща през септември.

Двадесет и шест държави изпратиха делегации на конференцията в Копенхаген, проведена, за да допълни сътрудничеството в рамките на Контактната група за Украйна, която координира доставките на оръжие за украинските въоръжени сили.

Съдомакинът Великобритания също обеща да изпрати повече ракетни установки за залпов огън на Украйна. Ще бъдат изпратени и "значителен брой" прецизни ракети М31А1, заяви британският министър на отбраната Бен Уолъс.
БТА