Широкомащабната агресия на Руската федерация срещу Украйна нанесе значителни щети на руския военнопромишлен комплекс. Това показват данни на британското разузнаване, съобщи в Twitter министерството на отбраната на кралството, цитирано от Укринформ.

"Русия едва ли ще може да изпълни някои поръчки за бойни бронирани машини за износ поради изключително голямото търсене на такива машини за собствената й армия в Украйна и засиленото влияние на западните санкции", посочва ведомството.

Сателитни снимки показват щетите по руската база в Крим

Британското министерство дава пример със случай, в който Москва не е успяла да изпълни такава поръчка. Неотдавна Беларус е съобщила подробности за нов модернизиран основен боен танк Т-72Б. Минск вероятно е разработил това алтернативно решение вместо програмата за модификация на Т-72Б, договорена по-рано с руската държавна компания "Уралвагонзавод".

"Русия отдавна нарежда (продукцията на) отбранителната си промишленост сред най-важните си износни пера, но военнопромишленият й потенциал е подложен в момента на значително напрежение, а доверието към голям брой оръжейни системи е подкопано заради лошите резултати на руските войски във войната в Украйна", заключава ведомството.

През последния месец напредването на руските сили в Източна Украйна бе минимално, напомня Укринформ.
БТА