/ Gulliver/Getty Images
Президентът на САЩ Доналд Тръмп определи ситуацията с Турция като много сложна и тежка.

Разговаряме с представители на турските власти, каза в същото време той пред репортери на заседание на кабинета в Белия дом.

Ердоган: Системите С-400 ще бъдат напълно инсталирани през 2020 г.

Купуването от Турция на руски зенитни ракетни комплекси С-400 предизвика напрежение със САЩ и други съюзници от НАТО, отбелязва Ройтерс.

Турция иска да купи американски зенитни ракетни комплекси "Пейтриът", но САЩ няма да й продадат, заяви Тръмп. Той каза още, че Вашингтон ще спре изпълнението на турската поръчка за изтребители бомбардировачи от пето поколение Ф-35 заради руските С-400.

Доставят руските ракетни системи в Турция

Американският президентът добави обаче, че отношенията на САЩ с Турция са добри, въпреки решението на Анкара да закупи руската система за противоракетна отбрана. Той не спомена за санкции, с които Вашингтон заплаши по-рано Анкара при реализиране на сделката за С-400.

Тръмп каза, че Турция е била принудена да закупи системата С-400 от неговия предшественик Барак Обама, което е накарало Пентагона да спре плановете за продажба на изтребители F-35 в страната.

Ердоган: Доставките на С-400 започват през юли

"Имам добри отношения с президента (Реджеп Тайип) Ердоган", каза Тръмп пред журналисти.

„Това е много трудна ситуация, в която се намират и това е много трудна ситуация, в която сме поставени .... Ще видим какво ще се случи“, коментира президентът на САЩ.

 
БТА, БГНЕС