/ БГНЕС
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че руските зенитно-ракетни системи С-400 ще бъдат напълно разположени в Турция през април 2020 г., предаде Ройтерс.

Русия вече започна доставките на компоненти от С-400 в Турция въпреки напрежението, което покупката на отбранителната система породи с партньорите на Анкара от НАТО, по-специално САЩ, които предупредиха страната, че ще отговорят със санкции.

Доставят руските ракетни системи в Турция


Говорейки на летище "Ататюрк" на третата годишнина от опита за преврат през 2016 г., Ердоган заяви вчера, че осем самолета вече са доставили части в Турция и още са на път. (Според медийни съобщения в Турция вече са пристигнали девет руски самолета с доставки на елементи от С-400, бел.ред.)

"Ако е рекъл Бог, те ще бъдат инсталирани по местата си до април 2020 г.", заяви президентът.

"С-400 са най-силната отбранителна система срещу онези, които искат да нападнат страната ни", изтъкна още Ердоган.

Ердоган: Доставките на С-400 започват през юли

Представители на САЩ многократно предупредиха Турция, че ако продължи с покупката на С-400, ще се сблъска с много реални и негативни последици, включително прекратяване на доставките на изтребители Ф-35 и на участието на Анкара в програмата за промишлено производство на тези бойни самолети, както и със санкции в рамките на закона за противодействие на противниците на Америка чрез санкции (CAATSA).  
БТА