Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви днес, че възнамерява да сложи край на лотарията за "Зелена карта", по която според него в страната е пристигнал узбекският имигрант, убил вчера осем души в Манхатън, съобщиха осведомителните агенции.
 
Тръмп затяга правилата за зелена карта

"Днес ние скърбим заради ужасната терористична атака в Ню Йорк, на няколко пресечки от Световния търговски център", каза Тръмп на заседание на кабинета си в Белия дом. Той добави, че започва процедура по прекратяване на т.нар. Програма за разнообразяване на имигрантския поток (лотария за "Зелена карта"). "Ще поискам от Конгреса незабавно да започне работа за премахване на тази програма", каза той.
 
Атентаторът от Ню Йорк бил „вълк единак“, вдъхновен от Ислямска държава

Говорител на министерството на вътрешната сигурност потвърди, че нападателят е влязъл в САЩ през 2010 г. с валидна виза, издадена му след участие в лотарията за "зелена карта".
 
Тръмп нарече "животно" мъжа, който вчера прегази с пикап хора на велоалея в Манхатън, като уби осем души и рани тежко най-малко 11 души. В отговор на въпрос на репортер президентът каза, че ще обмисли дали извършителят да бъде прехвърлен в затвора за терористи в Гуантанамо, Куба.
 
Извършителят Сайфуло Саипов, който е прострелян и се намира в болница под полицейски надзор, изглежда е следвал "инструкция на "Ислямска държава" в канали на социалните медии", каза шефът на звеното за борба с тероризма в нюйоркската полиция Джон Милър. По думите му 29-годишният Саипов е планирал нападението си седмици наред.
 
Регистрацията за Зелена карта започва отначало

Според федерален източник, цитиран от Ройтерс, узбекът е бил в контакт с пребиваващо в САЩ лице, което е разследвано от ФБР за дейности, свързани с тероризъм.
БТА