Доналд Тръмп
Доналд Тръмп / БГНЕС
Президентът на САЩ Доналд Тръмп публикува видеообръщение във връзка с решението на демократите в САЩ да образуват разследване за импийчмънт, съобщи РИА Новости.

"Това, което се случва сега, е една огромна измама в историята на американската политика. Демократите искат да ви отнемат оръжията, вашето здравеопазване, вашите гласове, вашата свобода, вашите съдии. Те искат да вземат всичко. Ние никога няма да допуснем това да се случи", каза
Тръмп и за пореден път повтори, че републиканците се опитват да "пресушат блатото", защото "страната е поставена на карта".

Тръмп отговори на демократите с видео за Байдън в Twitter


"Всичко е много просто. Опитват се да ме спрат, защото се боря за вас. Никога няма да допусна това", завършва призивът си американският президент за по-малко от 40 секунди. 
 


Видеообръщението на Тръмп се появи на фона на скандала, за който се твърди, че укрива записи на разговорите на Тръмп с лидерите на Украйна, Русия и Саудитска Арабия.

Зеленски покани Тръмп в Украйна, той отвърна: Вие ме направихте известен

Разговорът между президентите на САЩ и Украйна Доналд Тръмп и Владимир Зеленски се оказа под светлината на прожекторите след съобщения в медиите, че служител от разузнаването го намира за обезпокоителен и изпрати жалба до ръководството. В сряда бе публикувана стенограма на телефонния разговор, а в четвъртък и самата жалба.

Белият дом публикува стенограмата! Оказал ли е натиск Тръмп върху Зеленски


От публикуваната стенограма стана ясно, че Тръмп е разговарял със Зеленски за обстоятелствата около уволнението на бившия украински генерален прокурор Виктор Шокин, който разследва дейността на компанията „Буризма“, сред чиито директори е и синът на Байдън, както и делата на самия Хънтър Байдън.

Демократите започнаха импийчмънт срещу Тръмп в Камарата на представителите, като го обвиниха, че иска помощ от чуждото правителство, за да се намеси в изборите чрез опит да дискредитира Байдън. Тръмп отрича твърденията.

Специалният представител на САЩ за Украйна подаде оставка

Междувременно специалният представител на САЩ за Украйна Кърт Волкър, споменат в жалбата, подаде оставка. Освен това, като част от парламентарното разследване, демократите призоваха за даване на показания от държавния секретар на САЩ Майк Помпео, от Кърт Волкър, както и от адвоката на Тръмп Руди Джулиани, който според автора на анонимното оплакване изигра ключова роля в реализирането на желанията на президента.