/ Gulliver/Getty Images
Facebook очаква глоба в размер на най-малко 3 млрд. долара в САЩ заради скандалите с управлението на лични данни на потребители на социалната мрежа, съобщи АФП.

Facebook потвърди: Събираните данни се простират отвъд нейните потребители

Федералната комисия по търговията на САЩ иска да разбере дали компанията е нарушила споразумение от 2011 г., съгласно което Facebook се ангажира да опазва личните данни и да ги управлява по прозрачен начин. Тя започна разследването след избухването на скандала с изтичането на данни към британската фирма "Кембридж аналитика" през март 2018 г.

Facebook съобщи в комюнике, че очаква потенциални загуби между 3 и 5 млрд. долара заради проблемите с личните данни. Заради заделените 3 млрд. за плащане на евентуални глоби печалбата на компанията за първото тримесечие е спаднала до 2,43 млрд. долара. За същия период на миналата година Facebook е отчел печалба от 5 млрд., отбеляза ДПА.

Пред ЕП: Зукърбърг се извини за злоупотребите в случая с „Кембридж аналитика"

Социалната мрежа има оборот от 15,1 млрд. за тримесечието (увеличение с 26%), което е малко над очакванията. Броят на активните потребители се е увеличил от 2,32 на 2,38 млрд. долара.
БТА