Десетки пожари бушуват в Югоизточна Австралия
Десетки пожари бушуват в Югоизточна Австралия / снимка: БГНЕС

Десетки пожари бушуват в Югоизточна Австралия, а температурите са рекордно високи и официални лица предупреждават хората да си стоят вкъщи, предаде Асошиейтед прес.

Най-малко 40 пожара бушуват в щата Нов Южен Уелс, а още по-голям брой са обхванали щатите Виктория и Южна Австралия. Повечето пожари са в паркове и други ненаселени места.

Според метеоролозите температурите през уикенда ще достигнат 47 градуса по Целзий. Ще има сухи горещи ветрове, които ще създадат условия, подобни на тези от 1983 г., когато при огромна вълна от пожари загинаха 75 души.

"Това вероятно ще бъде най-лошият ден в цялата история на щата по отношение на температурите и ветровете. Нека тези, на които не се налага да излизат навън, да си стоят в къщи", каза премиерът на щата Виктория Джон Бръмби.

Повечето пожари са овладени от хиляди доброволни пожарникари. Други десетки хиляди стоят в готовност. При нужда ще се включат самолети и хеликоптери за борба с пожари, заяви шефът на противопожарната служба на щата Нов Южен Уелс Шейн Фицсимънс.

За днес властите забраниха да се палят барбекюта по дворовете и да се ползват електроуреди във високорискови райони.

В същото време голям район в северната част на Австралия остава наводнен след няколко седмици проливни дъждове.

Десетки души са преместени от наводнените си домове в спешни подслони. Наводненията са заляли над 60 процента от щата Куинсланд - територия с площ колкото Испания. Няма данни за пострадали.