Демократите водят в надпреварата за Сената
Демократите водят в надпреварата за Сената / netinfo

Броени дни преди междинните избори за Конгрес на САЩ, насрочени на 7 ноември, демократите водят в надпреварата за 6 от 7-те ключови места в Сената, които са им необходими, за да получат контрол над горната камара, предаде Ройтерс.

Ново проучване на Ройтерс и агенцията за социологически и маркетингови проучвания Зогби интернешънъл сочи, че кандидати на демократите водят пред съперниците си републиканци в Пенсилвания, Охайо, Мисури, Монтана, Вирджиния и Род Айлънд.

Само в Пенсилвания и Роуд Айлънд обаче разликата между двамата претенденти надхвърля допустимата грешка от плюс-минус 4 процента. В Пенсилвания съотношението съответно е 48 на 40 процента за кандидата на демократите Боб Кейси срещу републиканеца Рик Санторъм, а в Роуд Айлънд 53 на 39 процента за демократа Шелдън Уайтхаус срещу Линкълн Чафи от Републиканската партия

Във Вирджиния и Монтана представителите на Демократическата партия водят с преднина от 1 процент, което оставя открита възможността за промяна в последните дни.

От седемте ключови избирателни района, само в Тенеси републиканецът Боб Коркър има преднина от 10 процента пред съперника си демократ Харолд Форд.

В проучването, осъществено между 24 и 31 октомври, са участвали около 600 потенциални избиратели в 10-те най-оспорвани избирателни райони в надпреварата за Сената.