/ iStock/Getty Images
Съединените щати са против втората линия на газопровода „Турски поток“, предназначена за доставки на газ за Югоизточна Европа през България, тъй като я разглеждат като геостратегически проект на Русия. Това заяви заместник държавният секретар по политическите въпроси Дейвид Хейл пред БНР.

„Съзнаваме, че енергийната сигурност е много важна за Европа и разбираме, че когато нашите съюзници имат сигурен достъп до енергоизточници, те са по-силни, по-благонадеждни съюзници“, коментира Хейл.

Борисов: Приятел съм на Путин, Ердоган, Тръмп и ЕС (ВИДЕО)

„Проблемът е, че Москва има други възгледи. Москва използва енергоизточниците си като политически инструмент, с който да упражнява влияние, да разделя Европа. „Северен поток 2“ и втората линия на „Турски поток“ са проблем, защото не осигуряват енергийна диверсификация за Европа. Те дестабилизират Украйна, защото Русия получава възможност да заобиколи тръбопроводите на украинска територия“, добави той. „Ние смятаме, че те дават на Русия още едно средство да се наложи над Европа и така допринасят за нестабилността“.

САЩ ще продължат подкрепата си за модернизацията на българските въоръжени сили, за изграждане на защитена от манипулации 5G комуникационна мрежа и за укрепване на върховенството на закона в страната ни, посочи още Хейл.

„Турски поток“ и значението му за България и европейския газов пазар

„Демокрацията изисква непрестанни усилия, защото никога не можеш да постигнеш състояние на перфектност“, каза той и продължи: „Тук в Америка сме оптимисти за развитието на България в това отношение и продължаваме да работим с вас за укрепване на демокрацията, на върховенството на закона и на противодействието на корупцията. Наскоро се договорихме да проведем диалог за реформа в конституцията и отчетност на съдебната власт. Приветстваме, че България се нагърби с водеща роля по редица регионални проблеми. Но силата на България зависи от силата на нейната демокрация“, заяви американският дипломат.

В стратегическия диалог между Съединените щати и България е постигнат добър напредък и Вашингтон смята, че двустранното сътрудничество ще се задълбочава все повече, каза Дейвид Хейл. 

Висшият дипломат трябваше да води американската делегация на високо равнище за разговорите в София, но в разгара на кризата с Иран не можа да пристигне у нас
10-годишна пътна карта за сътрудничеството в отбраната, енергийната сигурност, стабилността на българската демокрация, върховенството на закона. Това са част от темите на двустранния стратегически диалог.