/ БГНЕС
"Днес е един хубав ден, изключително важен за българо-американските отношения. Стратегически ден за следващите поне 10 години. При това в едно много тежко и размирно време за света. В този ден бяха набелязани действия,не думи, а действия които да оставят България на картата на газоразпределителната система на Европа и в стратегическото ни положение и във всички други сфери - отбрана, сигурност, върховенство на закона, култура". Това каза министър-председателят Бойко Борисов след като пристигна в България, връщайки се от срещата в Истанбул с Путин и Ердоган.

БГНЕС


Хората най-напред ще усетят това, което президентът Тръмп обяви и разпореди да се работи по падането на визите за България, вече се работи активно от целия департамент и посолството, подчерта Борисов.



Днес Турция и Русия пуснаха своята част от "Турски поток". България подписа и стана акционер с 20% в терминала за втечнен газ заедно с държавната енергийна компания на Гърция. България активно изгражда Интерконектора с Гърция и активно изграждаме газопреносната си система с т. нар. "Балкански поток". Днес резервирахме 320 млн. кубически метра втечнен газ.

Той уточни, че по "Балкански поток" ще тече природен газ от Русия, Азербайджан, както и втечнен газ. Освен това всеки, който може да достави до тази газоразпределителна мрежа в посока не само Изток-Запад, но и Север-Юг, ще може да се възползва от този проект. Именно с този стратегически ход, който България е направила, страната ни ще се възползва от транзитните такси за десетки години напред, отбеляза Бойко Борисов.

БГНЕС

На въпрос за срещата му с турския президент Реджеп Тайип Ердоган премиерът Борисов открои три от обсъжданите теми по време на разговора – инфраструктура, енергетика и миграция. Борисов обърна внимание на работата по уширяването на ГКПП-тата с оглед на засиления трафик от тежкотоварни автомобили. „Поех ангажимент както ГКПП Калотина уширяваме, да уширим ГКПП Андреево, Лесово“, отбеляза премиерът.

Попитан за отношението на тримата президенти, с които премиерът Борисов разговаря днес в Истанбул, Борисов заяви: „Смятат ме за свой приятел – както и приятел на Тръмп, както и приятел на Брюксел. Защото всяко едно мое действие е подчинено първо на интереса на България и второ – на общността, която ние сме приели, че сме – ЕС и НАТО“. На трето място премиерът Бойко Борисов изтъкна доверието, което е от значение за развитието на двустранните отношения.

"На 3 км по права линия, където вечеряхме с Путин беше църквата Св. Стефан и президентът Ердоган много държеше да кажем, че заедно сме я направили. И аз му казах, че видях Башар Асад да пали свещ, успях да го вкарам  Тайпи в църквата, но не успях да го накарам да се прекръсти. Беше много приятен разговор", разказа Борисов.