Решението да бъде наредено масовото избиване на норките в разгара на пандемията от коронавируса миналата година стана причина за неприятности за датския премиер Мете Фредериксен, предаде ДПА.

Комисия, сформирана, за да разследва въпроса, обяви пред датските медии, че напразно се е опитала да получи есемесите, които Фредериксен е изпращала до колегите си по време на избиването.

Финландия започва да ваксинира срещу COVID-19 норките си

Така наречената Комисия за норките беше създадена, за да разследва поредицата събития от ноември миналата година, довели до масовото избиване на около 15 милиона норки, което предизвика международно възмущение.

Фредериксен обяви, че всички отглеждани във ферми норки трябва да бъдат избити след откритието, че хората са предали коронавируса на норките, той е мутирал в тях и след това се е предал отново на хората, само че като вирусен щам.

Впоследствие обаче се оказа, че премиерът не е разполагала със законово основание да нареди унищожаването на милиони животни.

Потвърдено в Полша: Норки заразяват с коронавирус хора и обратното

Тогавашният датски министър на прехраната, земеделието и риболова Могенс Йенсен, в чийто ресор попадаше въпросът с фермите за норки, подаде оставка непосредствено след като избухна скандалът.

При разследването си комисията изиска есемес историята на няколко ключови лица с отношение към вземането на решението. Кабинетът на премиера обясни, че съобщенията не са достъпни, не защото са били нарочно изтрити, а просто защото всички от визираните лица са били настроили телефоните си да трият съобщенията след един месец.

Комисията за норките обаче в момента опитва да възстанови съобщенията чрез телекомуникационния оператор.

Фредериксен се очаква да се яви пред нея на 9 декември.
БТА