/ Thinkstockphotos
Правителството на Дания във вторник предложи да ръководи мисия на НАТО за обучение на иракските войски, като заяви, че е готово да изпрати 200 свои бойци в Ирак в края на следващата година.

Едногодишната мисия на НАТО, която осигурява около 500 войници, които съветват и обучават иракски войски, понастоящем се ръководи от Канада, чието време за управление приключва в края на 2020 г.

Хайко Маас репликира Макрон: НАТО е жива

„Казахме на НАТО, че можем да поемем ръководството“ на операцията, каза датският премиер Мете Фредериксен пред парламента във вторник. "Правим това, защото това е важна задача, която трябва да бъде изпълнена в Ирак", каза Фредериксен.

Небойната мисия се стреми да укрепи армията и сигурността в Ирак, включително в области за медицинска помощ, поддръжка на бронирани превозни средства, противодействие на импровизирани взривни устройства и гражданско-военно планиране.

Германия: Нямаме сблъсък с Франция заради НАТО

Датският принос, който първо трябва да бъде одобрен с парламентарно гласуване, ще включва 13 войници, които ще контролират войските и около 70 войници за обучение на екипажи на хеликоптери.

Предложението ще бъде представено на среща на НАТО в Лондон в началото на декември, се казва в изявление на датското външно министерство.
БГНЕС