Дамаск отрече твърденията, че Башар Асад е готов да се оттегли
Дамаск отрече твърденията, че Башар Асад е готов да се оттегли / снимка: Reuters, архив

Руският посланик във Франция Александър Орлов заяви пред радио "Франс ентер", че сирийският президент Башар ал Асад "приема да се оттегли", но "цивилизовано", предаде Франс прес.

Запитан дали не смята, че "Асад е обречен да падне и това е вече само въпрос на време", дипломатът отговаря: "Лично аз споделям вашето мнение. Смятам, че ще му е трудно да остане след всичко, което се случи".

Заключителният документ от срещата на Групата за действие за Сирия в Женева на 30 юни "предвиждаше преход към по-демократичен режим" и "тази заключителна декларация бе приета от Асад", изтъква Орлов.

"Асад назначи свой представител, който да преговаря с опозицията по този преход. С други думи, той приема да се оттегли. Но да се оттегли цивилизовано", твърди руският дипломат, цитиран от БТА.

До момента Русия винаги е твърдяла, че по-нататъшната съдба на Асад може да бъде решена само от сирийския народ без намеса отвън - за разлика от Запада, който настоява за оттеглянето на президента, напомня АФП.

Изявленията на руския посланик в Париж за евентуално оттегляне на Башар ал Асад са "неоснователни", заяви сирийската държавна телевизия.

"Изявленията, приписвани на руския посланик в Париж, че президентът Асад е приел да се оттегли от властта по цивилизован начин, са изцяло неоснователни", твърди телевизията, цитирана от АФП.

Междувременно говорител на руското външно министерство определи като "слухове" твърденията в няколко медии, че съпругата на сирийския президент Башар Асад е избягала от насилието в Сирия, намирайки убежище в Русия, предаде Франс прес.
Не бих искал да коментирам каквито и да било слухове. Смятам, че става въпрос за клопка и ви съветват да не попадате в нея, заяви говорителят Александър Лукашевич на прескофренеция в отговор на въпроса дали Асма Асад е в Русия.

Във връзка с информацята, че Русия е готова да приеме Башар Асад, Лукашевич заяви, че руският външен министър Сергей Лавров неколкократно е отговарял на въпроса за такава вероятност, окачествявайки я в началото на месеца като "шега".

Тази тема не заслужава каквато и да било реакция, още повече, че Башар Асад беше показан вчера по сирийската телевизия заедно с новия министър на отбраната, добави Лукашевич. Опитите на някои западни държави да товарят Русия с отговорността за ескалиращото насилие в Сирия заради отказа й да подкрепи резолюция, заплашваща със санкции сирийските власти, са абсолютно недопустими, каза Лукашевич.

Вместо да се отдават на груби инсинуации за руската политика, по-добре би било западните ни партньори да направят поне нещичко, за да насърчат въоръжената опозиция да се ангажира с политическо уреждане на конфликта, каза говорителят.

Ръководителката на европейската дипломация Катрин Аштън изрази дълбоко съжаление за неуспеха в ООН на резолюцията, предвиждаща санкции срещу Сирия, и увери че ще продължава да подкрепя емисаря Кофи Анан и плана му.