Далай Лама: Европа е на европейците. Бежанците трябва да развият собствените си държави

/ ThinkStock/Getty Images
Далай Лама: Европа е на европейците. Бежанците трябва да развият собствените си държави
98804
Далай Лама: Европа е на европейците. Бежанците трябва да развият собствените си държави
  • Далай Лама: Европа е на европейците. Бежанците трябва да развият собствените си държави
Далай Лама заяви, че „Европа принадлежи на европейците“. По време на конференция в Швеция, три дни след парламентарните избори в страната, Тибетският духовен водач каза, че бежанците трябва да се върнат в родните си страни и да се заемат с възстановяването им.

Далай Лама съветва как се взима правилно решение в трудна ситуация
 
„Когато гледам лицата ви, виждам един нос, две очи, една уста. Просто човешки същества. Всички ние - психически, емоционално, физически, сме еднакви. Имаме нужда от мирен живот. За да постигнем мирен живот, състраданието е от ключово значение. Без разлика, дали сме вярващи или не. На ниво семейство, на ниво общност, на ниво нация, на глобално ниво. Състраданието е ключът. Материалното само по себе си не е достатъчно" - това са част от думите на Далай Лама, който гостува в Швеция по покана на Организацията ИМ, която се бори с срещу бедността и социалната изолация.

Митичният град Шамбала, който търсят и до днес (ВИДЕО)
 
Тибетският духовен водач говори за „Изкуството на щастието и мира“ по време на конференция в третия по големина шведски град Малмьо, където живее голяма имигрантска общност. Носителят на Нобелова награда за мир през 1989 година, произнесе речта си три дена, след като крайнодясната партия „Шведски демократи“ стана трета политическа сила с малко над 17 процента при изборите за парламент в страната.
 
„Европа имаше морален дълг да помогне на бежанците, чийто живот действително беше застрашен“, посочи Далай Лама. “Приемете ги, помогнете им, образовайте ги, но в крайна сметка те трябва да развият собствените си държави“, каза той и добави, че според него Европа принадлежи на европейците, а бежанците трябва да се заемат с възстановяването на родните си страни.

Далай Лама вижда Русия в ЕС, а НАТО със седалище в Москва