/ iStock
"Германия ще започне да отменя повечето от ограниченията си заради коронавируса, тъй като намаляващият брой на заразените в страната показва, че вълната, предизвикана от Омикрон, е достигнала своя пик", заяви канцлерът Олаф Шолц след разговори с регионални лидери.

Планът от три стъпки, който включва и връщането на неваксинирани хора в магазините и ресторантите, ще доведе до "деня на свободата" в Германия на 20 март, както го нарекоха медиите.

"След две години заслужаваме нещата отново да се подобрят и изглежда, че това вече се случва", каза Шолц пред репортери.

Той обаче призова германците да останат предпазливи и заяви, че ще трябва да продължат да носят маски за лице. "Пандемията не е приключила", каза той.

Германия е последната европейска държава, която се опитва да се върне към по-нормален живот, две години след като пандемията се появи за първи път и наруши ежедневието и рутината на хората.

Като първа стъпка Германия незабавно ще свали ограничението за 10 души на частни събирания на хора, които са ваксинирани или са се възстановили от COVID-19. За неваксинираните обаче правилото, че могат да се срещат само с двама души извън домакинството си, ще остане в сила още един месец.

Достъпът до магазини, които не са от първа необходимост, отново ще бъде възможен за всички, без да се проверява дали клиентите са ваксинирани срещу вируса или не. Все още ще се изискват маски за лице, като се препоръчват маски с висока степен на защита FFP2.

От 4 март ресторантите и хотелите отново ще могат да посрещат неваксинирани лица, стига да могат да представят скорошен отрицателен тест - система, известна в Германия като 3G.

Нощните клубове ще бъдат отворени отново, но не и за неваксинираните. Всички останали ще трябва да се подсилят или да предоставят отрицателен тест - така наречената система 2G plus.

Броят на хората, на които е разрешено да посещават големи събития, включително спортни състезания, съгласно правилата на 2G plus, ще бъде увеличен.

До 20 март постепенно ще бъдат премахнати останалите ограничения върху социалния, културния и икономическия живот. Това включва отпадане на изискването
служителите да работят от дома си, когато това е възможно.

След тази дата водещата европейска икономика ще разчита на "основни мерки за защита", както се договориха Шолц и регионалните лидери, "по-специално носенето на медицински маски" на закрити обществени места и в обществения транспорт. Социалната дистанция също ще бъде запазена.

Европа отменя ограниченията

През последните 24 часа в Германия са регистрирани почти 220 000 нови случая на коронавирус, съобщи Институтът "Роберт Кох", и още 247 смъртни случая.

Въпреки че дневният брой на случаите остава висок, седмичният брой на заразените в Германия е намалял през последните дни, като според експертите вълната от коронавируса, подхранвана от силно заразния вариант Омикрон, е достигнала своя връх. Болниците също са се справили добре, като досега не са били засегнати от рязкото увеличаване на броя на приетите пациенти с вируса Омикрон. Тези елементи, в съчетание със 75-процентното ниво на ваксиниране сред населението на Германия, доведоха до призиви към властите да премахнат ограниченията и да върнат свободите на гражданите. Законодателството, което обхваща настоящите мерки за защита от инфекции в Германия, изтича на 19 март.
Великобритания, Ирландия, Дания и Норвегия вече отмениха повечето от ограниченията си заради COVID-19.

Нидерландия, която наложи едни от най-строгите мерки в Европа през декември, планира да последва примера им. Нидерландските барове, ресторанти и нощни клубове ще се върнат към работното време отпреди пандемията, а здравните пропуски ще бъдат премахнати до 25 февруари.

Франция възнамерява да премахне последните ограничения през следващите седмици, включително да отмени изискването за маски на лицето на закрито до средата на март, ако пандемичната ситуация го позволява. 
БГНЕС