От началото на пандемията досега в Германия има 47 смъртни случая, свързани с COVID-19, при деца под 19 години. Експерти потвърждават, че при децата и младежите тежкото протичане на болестта е рядкост. Ето какво пише Deutsche Welle.

В Германия смъртните случаи на деца и младежи във връзка с COVID-19 се следят с особено внимание. Институтът "Роберт Кох" проверява всеки един от тях. До този момент в страната има общо 47 починали на възраст между 0 и 19 години. В 32 от тях става въпрос за деца и младежи със съпътстващи заболявания, се казва в официално становище на "Роберт Кох".

През първите три седмици на 2022 година от института са регистрирали под четири смъртни случая при момичетата и под четири при момчетата до 20-години. Формулировката "под четири" се използва заради защитата на личните данни и може да означава един, двама или трима починали. 

Какво казват данните от болниците

Децата и младежите продължават да карат значително по-леко заболяването в сравнение с всички останали възрастови групи. Освен това много от хоспитализираните пациенти, заразени с коронавирус, са постъпили в болница поради други оплаквания. При половината от тях инфекцията е била установена случайно при задължителното тестване за новоприети пациенти.

В детските отделения на Университетската болница Шлезвиг-Холщайн например в момента на стационарно лечение има "повече деца с COVID-19, отколкото заради COVID-19", казва пред обществено-правната телевизия АРД говорител на болницата. Тенденцията потвърждава и директорът на Клиниката за детска и младежка медицина към Университетската болница в Хамбург-Епендорф проф. Юн О: "Броят на децата и младежите с COVID-19, приети на лечение в клиниката, продължава да е много нисък", казва той. По думите му, през последните две седмици броят им се е стабилизирал и в момента няма нарастване. Най-малките деца биват приемани, за да се наблюдава състоянието им за 24 до 48 часа, уточнява той.

"Няма индикации за тежко протичане на болестта"

Германското дружество за педиатрична инфектология (DGPI) и Дружеството за детска и младежка медицина (DGKJ), които събират данните от детските клиники в цяла Германия, също отчитат, че голяма част от хоспитализациите с коронавирус не са заради COVID-19, а заради други заболявания или спешни случаи. Това се отнася например за над една трета от хоспитализираните деца и младежи под 20 години в периода 24 януари - 13 февруари 2022. Тази информация се базира на данните от над 80 детски клиники и постоянно се опреснява.

Педиатърката от Университетската клиника във Франкфурт на Майн Хенриете Рудолф уверява, че няма признаци за това, че при пациентите в детска възраст Омикрон води до по-тежко протичане на болестта, отколкото при предишните варианти на коронавируса. Изключение правят "децата с рискови заболявания, които могат да причинят тежко протичане", добавя тя.

"При децата и младежите рискът да се разболеят от COVID-19 е значително по-нисък, отколкото при възрастните хора", категоричен е и проф. Юн О от клиниката в Хамбург-Епендорф. По-малка е също и вероятността от усложнения след заразяване с Омикрон, отколкото при заразяване с Делта, добавя той. Въпреки това не е изключено и при деца и младежи да се стигне до по-тежко протичане на болестта, добавя професорът.

От началото на пандемията досега в Германия има 41 регистрирани смъртни случая на деца под 18 години, казва говорителят на Професионалния съюз на детските и младежки лекари (BVKJ) Якоб Маске.  За сравнение: за това време починалите възрастни в страната са 120 000. Той добавя, че има регистрирани 688 случая на деца с PIMS (мултисистемен възпалителен синдром), но всички те вече са напълно оздравели. Има и случаи на пост Ковид синдром, но процентът на засегнатите деца е под 9% и се различава в различните изследвания. Добрата новина e, че оплакванията при пост Ковид при децата отшумяват след около четири седмици. Случаите на дълготрайни симптоми са изключително рядко срещани.

При варианта Омикрон рискът за децата и младежите допълнително е отслабнал. А тежките протичания на болестта в тази възрастова група са изключителна рядкост, подчертава Якоб Маске.
 
Deutsche Welle