/ iStock/Getty Images
Яростен критик на корупцията на елитите в Словакия, самопровъзгласилият се за "човек от народа" Игор Матович, на 46 години, е изменчив и буен политик, който преобръща установения ред.

"Нашата цел е да сформираме най-доброто правителство, което Словакия някога е имала, с помощта на други лидери на демократичната опозиция", каза той пред журналисти след обявяването на резултатите от екзит пол, според които един от четирима избиратели е гласувал за неговата партия "Обикновени хора и независими личности" (ОЛаНо).

Поддръжниците му го възприемат като неконформист, имащ дарбата да се саморекламира, а противниците - като непредсказуем политик, който обожава светлината на прожекторите и иска да контролира всичко.

След като завършва управление на финанси, Матович, който е женен и има две дъщери, основава издателска къща, която успешно се разраства и днес контролира десетки регионални вестници. Той се сдоби и със значителен брой недвижими имоти в родния си град Търнава, Западна Словакия.

 Антикорупционна партия спечели парламентарните избори в Словакия

Когато влезе в политиката преди около десет години, той прехвърли цялото си имущество и бизнес, оценявани на няколко милиона евро, на съпругата си Павлина.

Той основа тогава своето движение "Обикновени хора и независими личности", за да се бори с корупцията в държавния сектор. След като обаче спечели няколко места в парламента, няколко негови депутати напуснаха формацията заради вътрешни конфликти.

"Той управлява ОЛаНо като диктатор", заяви по време на телевизионен дебат лидерът на либералната партия "Прогресивна Словакия" и потенциален коалиционен партньор Михал Трубан.

Сякаш за да опровергае това твърдение, Матович сложи начело на листата на "Обикновени хора и независими личности" един слабо известен преподавател, а себе си постави на последно място."Обикновени хора и независими личности" привлече няколко колоритни и популярни кандидати, сред които един професионален тенисист и един комедиен актьор.

"Политически маймунджилъци"

Критиците на Матович често обвиняват бившия издател, че прекалено много обича камерите и че превръща излъчваните по телевизията парламентарни дебати в моноспектакъл.
Матович наистина често прибягва до специалните ефекти в политиката. През 2013 г. той донесе в парламента картонено изображение на премиера Роберт Фицо, като обвини лидера на "Смер - социална демокрация" в прекалена близост до словашките олигарси. "Той предостави Словакия на богатите", гласеше надпис на картоненото изображение.

Фицо бе принуден да подаде оставка през 2018 г. след убийството на журналиста Ян Куциак, който бе застрелян, докато правеше разследване за корупцията по високите етажи. Освен това Матович дойде веднъж в парламента с риза с надпис "Фицо защитава крадците".

Словашкият премиер призна победата на опозицията на парламентарните избори

Той прибегна до подобна тактика, когато направи директно излъчване във Фейсбук как поставя на оградата на вила в Кан, Франция, табели с надпис "Собственост на Словашката република" и обвинява собственика, бивш министър от "Смер - социална демокрация", че е измамил данъкоплатците.

"Искам да правя политика, както го усещам, а не както е коректно", каза Матович пред всекидневника "Деник Ен", като призна в същото време, че се опасява действията му да не го накарат да изглежда "като клоун".

"Непредсказуем"

Приятелите му и експертите го смятат за талантлив политик, но с труден характер.

Описвайки го пред Франс прес, бивш сътрудник на Матович, поискал да остане анонимен, го нарича "феномен". "Той има изключително добри способности за комуникация. Невъздържан и искрен е - понякога прекалено искрен", казва той.

"Неговата сила е политическият му инстинкт и талантът му за политически маркетинг". Въпреки това "непредсказуемият му характер го превръща в проблематичен партьнор", казва експертът Юрай Марушак.

В Словакия гласуват на парламентарни избори

"Бива го в това да представя сложни проблеми по много прост начин, но винаги е трудно да се прогнозира дали ще спази обещанията, които е дал", казва пред Франс прес експертът от Братислава Павол Бабош.

С наближаването на парламентарните избори Матович организира в интернет социологическо проучване, насърчавайки хората да изберат политиката на бъдещото правителство, подреждайки по степен на важност предложени теми.